Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Concentratie of geheugen aangetast door anti-epilepsiebehandeling

1 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Bij de behandeling van epilepsie spelen medicijnen een belangrijke rol. Een nadeel van deze anti-epileptica is dat ze cognitieve bijwerkingen kunnen veroorzaken en vaak heeft de gebruiker dit niet eens door. Denk aan aantasting van de concentratie of het geheugen. Dominique IJff, verbonden aan expertisecentrum voor epileptologie Kempenhaeghe, bracht tot nu toe onbekende cognitieve effecten van anti-epilepsiebehandelingen bij met name kinderen aan het licht.

Volgens IJff is het onderkennen en zo mogelijk voorkomen van cognitieve bijwerkingen een belangrijk aspect van de behandeling van epilepsie. Ze onderstreept in haar proefschrift het belang van het volgen van cognitief functioneren zodra wordt gestart met anti-epileptica en ook als deze wordt gewijzigd.

Ze toont ook de meerwaarde aan van doorvragen en luisteren door de behandelend arts bij subtiele klachten van de patiënt. Zo kan deze doorverwijzen naar uitgebreider neuropsychologisch onderzoek.

Omdat medicijnen niet bij iedereen met epilepsie aanslaan, heeft IJff ook het cognitieve effect van niet-farmacologische behandelingen bekeken. Een voorbeeld van zo’n behandeling is het ketogeen dieet, dat vetrijk en koolhydraatarm is. Het wordt vooral toegepast bij kinderen met epilepsie. IJff constateert in haar proefschrift dat dit dieet bij deze doelgroep een positief effect heeft op hun cognitief en gedragsmatig functioneren.  |

‘Trick or Treat? Cognitive side-effects of antiepileptic treatment’
. Promotieonderzoek Dominique IJff aan de Universiteit Maastricht.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!