Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Computerspel als behandelmethode voor slikproblemen

3 november 2016 Door de redactie Geen reacties

De Drentse stichting De Trans gaat een nieuw behandelprogramma inzetten bij verstandelijk beperkte cliënten met slikproblemen: het computerspel Silverfit Rephagia. Dit technologisch hulpmiddel meet de slikbeweging van cliënten en maakt deze visueel, zodat ze deze beweging kunnen trainen.

Uit eerder onderzoek bij De Trans bleek dat de helft van de volwassen cliënten die 24-uurszorg krijgen, slikproblemen heeft. De problemen ontstaan als mensen ouder worden of bij epilepsie, downsyndroom, encefalopathie (hersenziekte) en rolstoelgebruik.

slikproblemenrephagia2.jpg

Traditionele behandeling van slikproblemen heeft vrijwel geen effect bij mensen met een verstandelijke beperking; de instructies en oefeningen daarvan zijn voor hen te moeilijk. Als mensen lastig slikken, kijken hulpverleners nu vaak of ze de houding van de cliënt of het eten zelf kunnen aanpasen, zoals het verdikken van dranken en vermalen van eten.


Sensoren
Silverfit Rephagia richt zich juist op het trainen van de slikbeweging, door deze visueel te maken. Met een soort computerspel oefent een deelnemer met slikken. Hiervoor krijgt een deelnemer sensoren in de hals geplakt, die een signaal doorgeven aan de het computerprogramma. Het programma meet vervolgens hoe het slikken gaat. De game heeft verschillende spelvarianten en moeilijkheidsgradaties.

Kangoeroe
Als hij slikt, springt een kangoeroe bijvoorbeeld in het spelletje om gekleurde balletjes te pakken. Zo ziet de deelnemer of hij slikt op het goede moment en of de beweging krachtig genoeg is. Doordat het programma zichtbaar maakt wat je doet, ervaren mensen meer controle over hun slikspieren.

Logopedist Erwin Scholten zegt in een filmpje over het hulpmiddel: “Het blijft me verbazen dat mensen die soms maanden of jaren afhankelijk zijn van sondevoeding, met Rephagia kort en intensief te behandelen zijn en dan weer gewoon kunnen eten en drinken.”

Met een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek wil De Trans nagaan of Silverfit Rephagia voor de doelgroep inderdaad bruikbaar is. Daarmee is de stichting naar eigen zeggen de eerste organisatie in de verstandelijk gehandicaptenzorg ter wereld die een dergelijk onderzoek doet.

Bekijk een filmpje met uitleg over de Silverfit Rephagia.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!