Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Computeren voor mensen met ernstige beperkingen

3 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Het bedienen van een computer is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Bij Elver, organisatie voor mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking in de Achterhoek, wordt er intensief gezocht naar mogelijkheden om computergebruik voor cliënten wél vanzelfsprekend te maken.

In 2012 organiseerde Elver (destijds Fatima Zorg) het Grote computerfeest. Een evenement om aan cliënten en hun begeleiders te laten zien wat er allemaal mogelijk is op computergebied. Van aangepaste muizen tot iPads, van spelletjes op x-Box Kinect tot beeldbellen met Skype, alles kon live worden uitgeprobeerd. Het meest in trek was de Acticomm, een opvallend gekleurd computermeubel met een groot touchscreen.

De Acticomm is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Voor deze doelgroep zijn de mogelijkheden om met een gewone computer te werken zeer beperkt. Door het touchscreen is de Acticomm makkelijk te bedienen. Het opvallend gekleurde verrijdbare meubel is niet alleen heel handig, maar ook nog eens visueel aantrekkelijk. Dat zorgt ervoor dat de drempel om te beginnen met spelen, leren of communiceren erg laag is.

Geconcentreerd
Agnes Keurentjes, 60 jaar oud, woont sinds 2010 bij Elver. Op de dagbesteding maakt ze graag gebruik van de Acticomm.
Agnes is ijverig en heel nauwkeurig aan het kleuren tijdens het gesprek. "Haar favoriete kleurplaat is de vlinder", vertelt begeleidster Miranda. "De vlinder kleurt Agnes in door stippen te zetten. Ze kan hier zo een half uur tot een uur geconcentreerd mee bezig zijn. Maar ook spelletjes doen, zoals memorie, vindt ze erg leuk. En met de Acticomm kan je dat zowel samen doen als alleen."

Agnes pikte het gebruik van de Acticomm erg snel op. Miranda: "In het begin liet ik haar zien hoe het werkte, maar dat kon ze al heel snel alleen. En dat geldt niet alleen voor Agnes. Wij hebben ook een cliënt op deze groep die blind is. Ook hij is dol op de Acticomm, hij speelt er piano op voor ons."

Ingekorte versie van de rubriek Activiteiten in  Klik 6 van 2013.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!