Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Complimenten in je teamoverleg met feestelijke vlaggen

26 mei 2021 Mariëlle Tromp Geen reacties

Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. Maar wat is nu een leuke werkvorm om te gebruiken? In een nieuwe serie voor Klik over een complimentenregen in de verstandelijk gehandicaptenzorg deelt Marielle Tromp 10 werkvormen voor teams, met in dit derde deel de ‘feestelijke vlaggen’.

Wil jij het volgende werkoverleg starten met positieve energie? Maar wil je niet te veel tijd kwijt zijn met de voorbereiding? Start dan je werkoverleg met de feestelijke vlaggen.

Deze werkvorm is onderdeel van de ComplimentenRegen. Lees hieronder verder of beluister werkvorm #3 hier:

 

De feestelijke vlaggen gebruik ik zelf al jaren als ik een training geef van meerdere bijeenkomsten. Maar jij kunt dit ook goed gebruiken bij het werkoverleg.

Voorbereiding
Wat heb je nodig?
-          Een beschrijfbare (papieren) vlaggenlijn van bijvoorbeeld de HEMA (ongeveer 1 euro);
-          Stiften of pennen;
-          Een paar minuten tijd voorafgaand aan het overleg om de vlaggenlijn alvast klaar te leggen

Uitvoering
Spreid de vlaggenlijn uit over de vergadertafel.

Hebben jullie meestal een langere inloop, waarin je alvast met elkaar bijpraat? Zorg er dan voor dat duidelijk is wat je met de vlaggenlijn wilt doen. Iedereen kan dan al nadenken of schrijven op de vlaggen.

Schrijf jouw vraag eventueel alvast op een flip-over of whiteboard. Je vraag is afhankelijk van jullie team en het thema waar jullie mee bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
-          Waar ben jij trots op als je kijkt naar de afgelopen weken?
-          Wat heeft jouw collega goed gedaan?
-          Wat gaat er goed binnen ons team?

complimentenregen3vlaggen2.jpg

Ben jij aandachtsvelder/aandachtsfunctionaris en komt jouw thema aan de orde in het werkoverleg? Dan kan je het natuurlijk ook specifieker maken. Een aantal voorbeelden:
-          Wat ging er deze week goed op het gebied van bewegen?
-          Op welke momenten is het gelukt om fruit te eten?
-          Bij welke cliënt hebben we deze week bewegen gestimuleerd tijdens de verzorging?
-          Op welke momenten heb je bewust ergonomisch gewerkt? Hoe heb je dat gedaan?

Belangrijk: schrijf zelf alvast een paar vlaggen. Dat brengt je collega’s weer op ideeën, zowel voor de inhoud van een antwoord als voor de toon. Doe dit sowieso als je aandachtsvelder/aandachtsfunctionaris bent en zorg dan dat je verschillende voorbeelden noemt.

Let op: het is fijn als hier veel persoonlijke, specifieke complimenten gegeven worden. Het is hier alleen - net als bij de andere compliment-vormen - wel belangrijk dat jullie erop letten dat er dan voor iederéén een compliment te vinden is. Houd dit goed in de gaten en zorg dat je waar nodig zelf complimenten toevoegt. Deze kan je natuurlijk alvast vooraf bedenken.

Na afloop
Na afloop van het werkoverleg kan je de slinger misschien ergens ophangen. Zo kan iedereen er nog eens naar kijken. Denk aan een ruimte waar iedereen regelmatig komt.

Is dit niet mogelijk of wil je nog eens extra aandacht besteden aan wat er is opgeschreven? Maak dan een foto van elk vlaggetje en bedenk hoe je dit later nog eens kan delen. Misschien kan je er bij elk volgend teamoverleg weer eens eentje laten zien, of kan je er via een eventuele groepsapp er regelmatig nog eentje delen. Als je wilt kan je wat er op de vlaggen staat ook uitwerken in een bestandje en dit bij het volgende overleg uitdelen of juist ophangen.

Waarom is dit zo belangrijk?
In een teamoverleg worden over het algemeen veel dingen besproken die nog niet zo goed gaan. Door ook bewust aandacht te besteden aan wat er al wel goed gaat doe je meer recht aan de werkelijkheid en zorg je tegelijkertijd voor positieve energie en motivatie.  |

Beluister alle werkvormen
Dit is werkvorm 3 van 10 werkvormen binnen de ComplimentenRegen. Wil je ze allemaal beluisteren? Dat kan hier:

 

Dit artikel verscheen eerder als blog op de site van Vitale Zorgverlener: https://vitalezorgverlener.nl/feestelijke-vlaggen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!