Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Competentieprofiel voor ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking

30 november 2022 Door de redactie Geen reacties

Via een webinar hebben de vereniging LFB en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op 21 november het nieuwe competentieprofiel ‘Ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking’ gepresenteerd.

In dit competentieprofiel ervaringsdeskundige VB staat beschreven welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om het beroep te kunnen uitoefenen. Het is ontwikkeld in samenwerking met zorgorganisaties, opleidingen en kenniscentra, met ondersteuning van van ministerie van VWS.

Werkhouding
Het profiel bestaat uit twee delen. In het basisdeel wordt aangegeven dat een ervaringsdeskundige VB werkzaamheden kan voorbereiden, uitvoeren en afronden. In het profieldeel gaan de makers in op zaken als een professionele houding aannemen en opkomen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Directeur Ellis Jongerius van de LFB benadrukte in het webinar hoe belangrijk zo’n competentieprofiel voor ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking is: “We willen dit beroep graag meer op de kaart zetten. Het is heel belangrijk dat er mensen met een beperking in de samenleving actief zijn. Mensen die namens andere mensen met een verstandelijke beperking het woord kunnen voeren en hen sterker maken.”  |

Zowel op de site van VGN als van de LFB is het competentieprofiel te downloaden. Het webinar is ook terug te kijken. Stuur daarvoor een mailtje naar info@lfb.nu .

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!