Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Communicatieateliers voor ernstig meervoudig gehandicapte kinderen

19 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

In augustus 2012 start kinderdagcentrum Knoevelhöfke (Heerlen) met een communicatie-atelier bij de Catharinaschool, een basisschool voor zeer moeilijk lerende kinderen in dezelfde plaats. De kinderen die naar dit opleididingscentrum gaan, bezoeken nu nog het kinderdagcentrum. Het communicatieatelier wordt opgezet om de kinderen beter voor te bereiden op (passend) onderwijs.

Het geeft hen gelegenheid te wennen aan de school. Het Knoevelhöfke en de Catharinaschool streven ernaar om de doorgaande lijn van de communicatievaardigheden bij jonge kinderen te ontwikkelen en te verbeteren. De kinderen worden in het communicatieatelier begeleid door medewerkers van zorgorganisatie Radar.

Voor het communicatieatelier is een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen kinderdagcentrum Knoevelhöfke (Radar) en de Catharinaschool (Innovo), De samenwerking betreft het gezamenlijk aanbieden van de methodiek KLINc (Kinderen leren initiatief nemen in communicatie) van Hans van Balkom van stichting Milo. Een gezamenlijk scholingstraject, intensieve uitwisseling en overdracht gaan deel uitmaken van deze intensieve samenwerking.

Ook kinderdagcentrum de Grummelkes (onderdeel Radar) in Cadier en Keer start in augustus met een communicatieatelier voor ernstig meervoudig gehandicapte kinderen. Zij doen dit in samenwerking met de Maasgouwschool in Maastricht.

Opleiding
In april worden de begeleiders van de beide kinderdagcentra, de logopedisten en gedragsdeskundigen opgeleid in de KLINc-methodiek. Ook medewerkers van de Radar Academie worden betrokken bij de scholing. Radar wil hiermee vernieuwende stappen zetten naar een intensievere samenwerking tussen zorg en (passend) onderwijs.

Op de foto: Jessica Engelen en Fernand Perrée bezegelen de samenwerking tussen Radar en de Catharinaschool

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!