Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Communicatie- Ebb helpt cliënten praten met beelden

15 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe app op de markt die een gesprek kan ondersteunen met beeldmateriaal: Ebb. Dit is bijvoorbeeld makkelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Er wordt gewerkt via thema’s waaraan je beelden uit de beeldbank kunt toevoegen.

De app gaat uit van iemands sterke kanten en positieve punten. Op basis van wat bij jou past, kun je foto’s uit de beeldbank toevoegen aan thema’s die jij belangrijk vindt. Het is ook mogelijk om zelf beeldmateriaal te uploaden om de thema’s te personaliseren.

Ebb bevat naast foto’s ook tekeningen. Deze zijn allemaal gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebeurde tijdens speciale tekenlabo’s tijdens de ontwikkeling van de app. Ebb is dus gemaakt door en voor mensen met een verstandelijke handicap.


Afdruk van jezelf
Met de naam Ebb maakt men enerzijds een woordspelinkje (app en Ebb worden vrijwel hetzelfde uitgesproken), maar de betekenis gaat ook dieper. Op het strand zie je bij eb ook allemaal afdrukken in het zand. Met Ebb laat de gebruiker ook een stukje van zichzelf zien, een afdruk.

De app is bedacht door Sofie Sergeant. Ze beschreef dit idee in het boek ‘Disability Studies in de Lage Landen’, in het hoofdstuk ‘De dialoog ondertiteld met beelden’. Sofie is onderzoeker en coördinator onderwijs bij Disability Studies in Nederland. Sofie werkt ook voor KONEKT, een Belgische netwerkorganisatie voor mensen met een beperking. Samen met deze organisatie biedt ze trainingen rond de app.


Handleiding
Wie geïnteresseerd is in Ebb kan de handleiding online raadplegen. De app is beschikbaar voor smartphones en tablets die draaien op iOs en Android. In de handleiding wordt uitgelegd hoe je

  • een profiel instelt
  • werkt met een thema en met verhalen
  • afbeeldingen kunt sorteren
  • ‘share’-beveiliging kunt gebruiken


Daar zitten ook korte filmpjes bij die een en ander verduidelijken.

Overigens is Ebb ook geschikt voor mensen die niet goed kunnen spreken, of een andere taal spreken en kan het ondersteunen bij delicate onderwerpen, waar je misschien niet zo makkelijk over praat.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!