Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Communicatie-app TouchToTell uitgebreid met kindervocabulaire Sammy

6 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

TouchToTell, de iPad-app voor kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking die niet of moeilijk kunnen praten, wordt uitgebreid met Sammy: een kindervocabulaire. Dit is volgens de makers het eerste Nederlandse vocabulaire in ondersteunde communicatie dat speciaal voor kinderen is ontwikkeld, inclusief een illustratieset met het genderneutrale figuurtje Sammie in de hoofdrol.

De geestelijk moeder van TouchToTell is logopediste Esther Smolders. Samen met logopedieafdelingen van een aantal grote instellingen heeft ze jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van TouchToTell. Deze app is bedoeld voor niet-sprekenden die ook moeite hebben met lezen en pictogrammen of andere afbeeldingen nodig hebben om woorden te kunnen begrijpen en/of gebruiken.

De TouchToTell-app is eveneens geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar een set die speciaal voor kinderen ontwikkeld is, ontbrak nog. De app kan gepersonaliseerd worden met eigen foto’s en kinderen kunnen in de app eigen foto’s maken. Je kun in de app ook filmpjes plaatsen en kinderen kunnen zinnetjes met illustraties versturen. Behalve de uitgebreide illustratieset bevat Sammie ook nieuwe oefeningen speciaal voor kinderen. 

Verschillende niveaus
Sammie werkt volgens hetzelfde principe als TouchToTell: de gebruiker tikt illustraties of foto’s aan om duidelijk te maken wat hij of zij wil. De woorden kunnen bij Sammie met een kinderstem uitgesproken, met keuze uit meerdere stemmen. De app is in te stellen op verschillende niveaus. Wil je Sammie met een volwassene gebruiken, dan kan je ook een volwassenenprofiel instellen met een volwassen stemmen.

Wie met Sammie wil werken moet wel beschikken over een iPad met OS 10.0 of hoger. De app werkt niet op een Mac of een iPhone en ook niet op Android of andere tablets.  |

Meer informatie over Sammie en TouchToTell vind je op https://www.touchtotell.com/ en via rdgKompagne. Klik schreef eerder over de app en sprak destijds met logopediste Marein Mounier, die de 16-jarige Geert begeleidde bij het gebruik van TouchToTell.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!