Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Combinatie Wmo en Participatiewet helpt jongeren met een beperking vooruit

26 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet. Volgens het wetenschappelijke Verwey-Jonker Instituut dreigen jongeren met een beperking bij de uitvoering van de Participatiewet aan hun lot te worden overgelaten. Zij zijn niet kansrijk op de arbeidsmarkt en hebben vaak ondersteuning nodig. Een combinatie van elementen uit de Wmo en de Participatieweg biedt betere kansen.

Gemeenten hebben weinig ervaring in het begeleiden van deze groep jongeren naar (on)betaald werk. Ter inspiratie schreven het Verwey-Jonker Instituut en kennisplatform Lokaal15 van de Vrije Universiteit Amsterdam het essay Kansen voor een inclusieve arbeidsmarkt, met daarin mooie voorbeelden en praktische tips.

Centraal in het essay staat de vraag wat gemeenten kunnen leren uit initiatieven die jongeren met een beperking helpen naar betaalde of onbetaalde arbeid. De onderzoekers bekeken inspirerende voorbeelden in Enschede, de Liemers en Alkmaar.

Combinatie
Een integrale aanpak met een combinatie van elementen uit de Wmo- en de Participatiewet blijkt te werken. Met aandacht voor het feit dat deze jongeren niet voor 100% productief kunnen zijn, dat ze zorg nodig hebben, en dat werk hun een rol biedt in de maatschappij. Door de jongeren taken te geven bij maatschappelijke organisaties, sportclubs, in welzijn en zorg doen ze vaardigheden en kennis op en vergroten daarmee de kans op (on)betaald werk. Tegelijkertijd dragen ze bij aan de lokale samenleving.

Voorbeeldprojecten
Nog maar weinig gemeenten hebben verbindingen gemaakt tussen de Wmo en Participatiewet. In het essay staan drie beschrijvingen van gemeenten waar dat wel is gelukt. Daaruit zijn acht concrete en praktische lessen voor gemeenten getrokken. Het essay besluit met een omschrijving van de verschillende rollen die de gemeenten hebben. Het essay is geschreven op basis van interviews met vertegenwoordigers van organisaties in het veld, zoals de Landelijke Cliëntenraad en de Programmaraad van Samen voor de klant.

Kansen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Jongeren met een (arbeids)beperking en de rol van de gemeente. Te downloaden op www.verwey-jonker.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!