Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Coach helpt leraar omgaan met moeilijke leerlingen

11 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Hoe kun je de interactie verbeteren tussen leerkrachten en leerlingen met gedrags- en emotionele problemen? Voor onderzoek daarnaar heeft het ministerie van Onderwijs 700.000 euro beschikbaar gesteld aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Het onderzoek wordt gedaan door de afdeling Pedagogische wetenschappen en Hogeschool Inholland.

Docenten hebben vaak geen idee wat het effect is van hun gedrag op kinderen met gedrag- en emotionele problemen. Onderzocht wordt of Multi-method coaching een effectieve manier is om deze vaak lastige wisselwerking tussen leerkrachten (in-opleiding) en leerlingen te verbeteren. Als de methode leidt tot een betere wisselwerking en minder problemen met deze kinderen in de klas, kan hij worden opgenomen in het basisonderwijs en in de lerarenopleidingen. In het 4 jaar durende onderzoek worden 130 leerling-docentrelaties onderzocht, de helft fungeert als controlegroep.

Oortje
Multi-method coaching bestaat uit twee fasen. Eerst krijgen leerkrachten observatietrainingen en analyseren ze aan de hand van videobeelden de problematische interactie met hun leerling die gedrag- en emotionele problemen vertonen. In de tweede fase krijgen leerkrachten achttien sessies 'synchroon videocoachen,' waarbij ze tijdens het lesgeven via een 'oortje' trefwoorden krijgen ingefluisterd door de coach. De van te voren vastgestelde trefwoorden staan voor bepaalde handelingen die een leerkracht kan uitvoeren bij de interactie met leerlingen. De leerkracht kan de aanwijzingen van de coach meteen toepassen in de klas en ervaart direct wat het effect is op de leerling. De coach filmt de lessituatie tijdens het coachen. De beelden worden weer gebruikt voor de nabespreking.

Lees meer op de site van de Erasmusuniversiteit

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!