Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten vertolken het leven van Mata Hari in theatervoorstelling

4 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Leeuwarden is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. In dat kader zocht zorgorganisatie Talant opnieuw de samenwerking met Special Arts en Stichting Artertainment. Zo ontstond de theatervoorstelling Mata Hari, gespeeld door mensen met een verstandelijke beperking. Het stuk wordt in Drachten en Heerenveen opgevoerd.

In 2016 werkten de partijen ook al eens samen. Destijds zorgde de voorstelling ‘Sneeuwwitje en de 7’ voor een uitverkochte grote zaal van De Lawei in Drachten. Door dit succes was al snel duidelijk dat er ooit een vervolg zou komen.

Toneelschrijver Don Duyns, die onder meer ook voor de tv-serie Spangas schreef, maakte het script voor
Mata Hari. Hij ontmoette de artiesten begin dit jaar in het Fries Museum, waar ze een tentoonstelling over de exotische danseres/spionne bezochten en sloeg daarna aan het schrijven.

De groep cliënten vertolkt in zeven lappen het levensverhaal van Mata Hari. Of zoals het persbericht aangeeft: Ze laten u lachen, bezorgen u kippenvel, gaan u boeien en verrassen.


Mata Hari: Oog van de dag is een theatraal project, waarin vele vormen van podiumpresentatie samenkomen:

  • Kunst
  • Muziek
  • Poëzie
  • Textiele vormen
  • Houtbewerking en
  • Theater.


De artiesten hebben drie maanden lang iedere maandag aan het stuk gewerkt en ontdekten zo dat ze ook onbekende talenten bezaten. En dankzij de eerdere ervaring met
Special Arts en Stichting Artertainment kon men stappen zetten en veel professioneler werken, aldus theatermaker en Special Arts-ambassadeur Art-Jan de Vries.

Wie nieuwsgierig is naar het eindresultaat kan op 15 juni terecht in
De Lawei, Drachten of op 20 juni in het Posthuis Theater, Heerenveen. Beide voorstellingen duren van 19.30 tot 21.30 uur. Tickets zijn via de linkjes bij de locaties te bestellen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!