Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten Sdw testen eigen digitaal dossier

1 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Cliënten die op de computer of tablet zelf hun eigen dossier kunnen inzien. Bij een proef met een digitaal cliëntdossier bij zorgorganisatie Sdw testen zo’n 25 cliënten en hun netwerk hoe het is om op deze manier hun eigen gegevens, rapportages en ondersteuningsplan te bekijken.

Cliënt Robin Driessen (op de foto) is een van de deelnemers aan de pilot. Robin: “De eerste keer inloggen was wel lastig. Je moest een wachtwoord aanvragen en aanpassen. Hierbij kreeg ik hulp van mijn begeleider. Het wachtwoord heb ik opgeslagen en nu heb ik geen hulp meer nodig bij het inloggen.”

Soms is het best confronterend

Robin: “Het is fijn dat ik mag lezen wat er over mij geschreven wordt. Soms is het ook wel confronterend om dingen over jezelf te lezen. Dan plan ik een gesprek in met mijn persoonlijk begeleider. Want anders blijf ik ermee zitten. Zo zag ik dat de rapportage van de financieel ondersteuner door alle begeleiders gezien kon worden. Dat vond ik niet fijn, daar hebben anderen niets mee te maken. Dat heb ik besproken en nu worden er geen persoonlijke financiële dingen meer genoemd. Verder kan ik nu duidelijk zien welke doelen er in mijn plan staan.”

Dagelijks volgen
Ook Carla en Stef Teirlinck testen het cliëntportaal. Hun dochter Anniek woont en volgt dagbesteding bij SDW. “Wij zaten er wel op te wachten dat Sdw met iets digitaals kwam. Het is voor ons echt een meerwaarde dat we nu dagelijks kunnen lezen wat Anniek heeft gedaan. In het begin was het even zoeken, maar het is een overzichtelijk portaal en alles is duidelijk te vinden. Ik hou vooral de afspraken bij en kijk iedere dag wel bij de rapportages,” vertelt Carla.

Carla Teirlinck is zeer positief over de invoering van een cliëntportaal, maar in de testfase loopt ze ook wel tegen wat dingen aan. “We zien bijvoorbeeld dat de manier van rapporteren nog niet altijd even goed is. Voor ons is het belangrijk dat begeleiders niet alleen het doel zelf beschrijven, maar ook de beleving van Anniek. Verder missen we nu nog de mogelijkheid om zelf te kunnen rapporteren en het medisch dossier van de arts verstandelijk gehandicapten.”  |


sdwportaal2.jpg
Carla Teirlinck: “Ik kijk iedere dag wel even naar de rapportages. Zo kunnen wij nu dagelijks bijhouden wat onze dochter heeft gedaan."


Lees ook een eerder artikel over een vergelijkbaar systeem:

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!