Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten schrijven brief naar Rutte

28 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

De centrale cliëntenraad van gehandicaptenzorginstelling de Hartekamp Groep heeft een brief geschreven naar Mark Rutte. Hierin nodigen de cliënten de minister-president uit om met hen te komen praten over de bezuinigingen, 'want van de bezuinigingen worden wij niet blij', schrijven de cliënten.

Veel cliënten van de Hartekamp Groep krijgen te maken met de bezuinigingen die het kabinet Rutte doorvoert. Zo zijn de vergoedingen voor vervoer van en naar dagbesteding al sinds januari 2013 gehalveerd. "Bij ons werken veel cliënten nu buiten de 8 kilometer, dat is ongeveer de grens van wat te betalen is," zo schrijft de raad aan Rutte.

Boos
Dit heeft tot gevolg dat cliënten die verder dan 8 kilometer van hun dagbestedingsplek wonen hoogstwaarschijnlijk naar een ander locatie moeten om te werken. De cliënten geven aan hier boos en verdrietig over te zijn omdat ze heel tevreden zijn over de plek waar ze nu werken.

Ook de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft veel zorgen voor de cliënten. Gemeenten worden met ingang van 2015 geheel verantwoordelijk voor de ondersteuning, begeleiding en verzorging van mensen met een beperking die thuis wonen. Cliënten vragen zich onder meer af hoe het gaat als je in de ene gemeente woont en in de andere gemeente werkt. Ook maken de cliënten zich ernstig zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen.

Rutte spreken
De Centrale Cliëntenraad van de Hartekamp Groep bestaat uit cliënten die zelf weer lid zijn van een lokale cliëntenraad. De Centrale Cliëntenraad komt één keer per maand bijeen en vergadert over onderwerpen die belangrijk zijn voor alle cliënten van de Hartekamp Groep. De bezuinigingen zijn regelmatig onderwerp van gesprek en de cliënten hebben zelf het initiatief genomen om de minister-president uit te nodigen voor een gesprek. Zij hopen dat hij hier tijd voor vrij kan maken en anders komen ze graag naar Den Haag toe om met Mark Rutte te kunnen spreken.

Bekijk de brief van de cliëntenraad van de Hartekamp Groep (pdf)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!