Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten 's Heeren Loo testen internetportaal in Rijksmuseum

30 september 2014 Door de redactie Geen reacties

240 cliënten van 's Heeren Loo maken vandaag en morgen in het Rijksmuseum in Amsterdam kennis met Jouw Internet Portaal (Jip). Het systeem is een veilig en overzichtelijk alternatief voor mensen met een verstandelijke beperking die moeilijk hun weg vinden op internet. De introductie levert bijzondere ontmoetingen op tussen cliënten en vrijwilligers van sponsor Kpn met als bonus een mooie rondleiding door het Rijksmuseum. - Foto Jasper Lensselink

"Ik heb een soort schijf in mijn hoofd, en als die vol loopt, dan crash ik," legt een meisje uit aan de medewerker van Kpn naast haar. Samen zitten ze achter het scherm in een kamer in het Rijksmuseum, klaar om in te loggen op Jouw Internet Portaal. "Maar dat gebeurt nu niet zoveel meer hoor," zegt ze lachend als ze de bezorgde blik van de vrijwilliger ziet.

"Dit is jullie internet portiek, alleen voor jullie en niet voor mensen die verkeerde dingen willen," zegt Paul de la Chambre even later in het openingswoord. De veilige digitale omgeving Jip is mede mogelijk gemaakt door het Mooiste contactfonds van Kpn, dat sociaal contact voor kwetsbare groepen wil stimuleren. Met een druk op de knop geven John van Vianen van Kpn en De la Chambre het startsein voor het uitproberen van het systeem.

Eenknopsbediening of 'vegen'
De cliënten die met bussen uit alle regio's zijn gekomen gaan gelijk aan de slag. Op de aanraakschermen kunnen ze inloggen met verschillende oefenprofielen: van een jonge of oude man of vrouw, of ze kunnen werken met een speciale eenknopsbediening als het touchscreen door fysieke beperkingen voor hen niet handig is. In het startscherm hebben ze de keuze uit foto's, films, internetradio, of internetten. Als cliënten straks hun eigen versie krijgen van Jip is inloggen niet nodig, en kunnen ze zelf – of hun verwanten – foto's, films en spelletjes toevoegen.

Al dan niet met hulp van de vrijwilligers zijn veel cliënten al snel filmpjes aan het kijken of een spelletje aan het spelen. Een oudere vrouw bekijkt een video van Jan Smit, een ander zoekt de internetpagina van Steffie op. Twee begeleiders van 's Heeren Loo die rondlopen zijn enthousiast. "Cliënten zeggen vaak dat hun hoofd zo vol zit, dat weerhoudt hen ervan op internet te kijken. Dit is tenminste een duidelijk menu."

Sven laat me zien hoe de bediening met een knop werkt: als je de ronde muisachtige knop indrukt komt langzaam het hele menu voorbij, als je loslaat kies je dat onderdeel dat op dat moment geselecteerd staat. Het werkt nog wat haperend, maar de snelheid is ook in te stellen naar de wens van de gebruiker.

Te handig
Voor mensen die wat handiger zijn met internet biedt het systeem wel wat weinig uitdaging. Voor de toekomst staan dan ook functionaliteiten zoals je eigen dossier en een inlog voor mantelzorgers op het wensenlijstje van de ontwikkelaars van Jip, waardoor het systeem mogelijk ook interessanter wordt voor cliënten die digitaal wat vaardiger zijn. Dat lijkt Tirza wel wat, die al snel door het menu heen is. Ze bekijkt ondertussen Facebook op haar telefoon en vraagt aan de vrijwilliger of de foto's die je in Jip zet ook in Dropbox komen. De vrijwilliger van Kpn, die normaal marktonderzoeker is voor het telecommunicatiebedrijf, heeft daar even geen antwoord op. "Maar die barst in je telefoonscherm, daar kan ik zo wel iets voor regelen," verzekert ze.

Tegenover hen strandt een jongen al bij het inlogscherm, omdat hij het wachtwoord niet goed krijgt ingetoetst. Als het dan toch lukt, gaat hij via internet naar Facebook, maar weet dan niet meer terug te komen in het systeem. Vervolgens valt de stroom uit, waardoor verder testen even niet mogelijk is. "Jes, het is gelukt het systeem te crashen," juicht een cliënt triomfantelijk. Voordeel is dat ze mooi eerder kunnen beginnen met de rondleiding door het museum, iets waar veel cliënten erg naar uitkeken, en dan speciaal de Nachtwacht.

Lees meer over Jip en het Mooiste contactfonds van Kpn

Lees ook:

Of bekijk een filmpje over Jip.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!