Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten Philadelphia zorg tijdelijk uit huis wegens asbestrisico

3 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

Vanwege de aanwezigheid van asbest op de pijp van een leiding van de centrale verwarming heeft zorgorganisatie Philadelphia zorg deze week achttien cliënten met een verstandelijke beperking van woonvoorziening Reijdersant in Emmeloord overgebracht naar een andere locatie, de Golfslag.

Het onderzoek naar de (on)veiligheid van de huizen duurt vermoedelijk een week. Philadelphia gaat er vanuit dat de cliënten zeker een maand in de Golfslag zullen blijven. Tijdens een technisch onderzoek van de (gehuurde) woningen aan Reijdersant werd de asbest ontdekt, wat mogelijk een risico oplevert voor de bewoners. Daarna is in overleg tussen huurder en verhuurder besloten de cliënten voorlopig te verhuizen.

Behoorlijk paniekerig
Volgens een artikel in Trouw van 3 augustus wordt plotseling in allerlei woningen asbest ontdekt sinds in Utrecht een groep mensen hun flat tijdelijk moest verlaten wegens de aanwezigheid van asbest. Asbest-deskundigen noemen de nieuwe ontruimingen 'behoorlijk paniekerig'. "Een extra dagje blootstelling maakt echt geen verschil, die asbest zit er al jaren," zegt Alexander Koenders, voorzitter van de branchevereniging van asbestonderzoekers in Trouw. Hij spreekt van een kettingreactie, sinds de gebeurtenissen in Utrecht. Koenders wil allerminst de vrees van de bewoners bagatelliseren. "Die is reëel, maar er wordt nu bij het woordje asbest direct uitgegaan van het potentiële risico, in plaats van het feitelijke risico."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!