Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten opgeleid tot ervaringsdeskundigen

21 september 2016 Ruth Eppink Geen reacties

Medewerkers van Estinea hebben een cursus gevolgd van Lfb Training en Scholing, waarin ze leerden als leercoaches samen te werken met ervaringsdeskundigen. Dit bleek zo’n eyeopener dat de Achterhoekse zorgorganisatie er actief mee aan de slag is gegaan. In een filmpje van de organisatie is te zien hoe cliënten, die opgeleid zijn tot ervaringsdeskundigen, en hun begeleiders, de leercoaches, van elkaar leren.

Zo ontstond Team Samen Sterk. “Het is echt een totaal andere werkwijze dan voorheen,” vertelt een van de leercoaches. “Dan vroeg een cliënt iets en de begeleider zei: Ik zal eens voor je kijken wat kan. Nu vraag ik: Wat zou jij willen? Waar heb je hulp nodig, en waar haal je die hulp dan vandaan?”

Mondiger
De ervaringsdeskundigen voelen zich gehoord en leren veel van hun coaches. “Het zijn ook niet onze begeleiders, maar onze collega’s,”, onderstreept een cliënte, die tevens aangeeft dat ze veel mondiger is geworden en zelfverzekerder. En dat geldt eigenlijk voor alle ervaringsdeskundigen in Team Samen Sterk, een belangrijk pluspunt volgens Estinea.

Voor een cliënt ervaringsdeskundige is, heeft hij of zij heel veel geleerd. Er wordt getraind op punten als:

  • Hoe ga je met kritiek om?
  • Wat wil je bereiken?
  • Hoe leer je jezelf presenteren?
  • Ken jij je eigen kwaliteiten?


Het resultaat is een cliënt met veel meer zelfvertrouwen in wat hij of zij kan, iemand die meetelt en meedoet in de samenleving, zo vatten de ervaringsdeskundigen het samen. Estinea hoopt dat ook andere zorgorganisaties deze werkwijze gaan omarmen.

Bekijk het filmpje hier.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!