Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten, ondernemer en buurtbewoners werken samen in wijkwinkel

3 september 2014 Door de redactie Geen reacties

In Veenendaal is vandaag in een woonwijk in ontwikkeling een nieuw werk-leerbedrijf gestart voor cliënten van zorgorganisatie Zideris en herintreders via uitkeringsinstantie Uwv. Waar andere buurtsupers sluiten, opent in Veenendaal-Oost 'Onze Winkel', een kleine wijkwinkel, dankzij inzet van veel partijen, wijkbewoners en sociaal ondernemer Kees van Doorn.

Van Doorn, die inmiddels gepensioneerd is en een supermarkt en meerdere nevenbedrijven had, zette eerder al cliënten van Zideris in bij een winkelbedrijf. In de nieuwe buurtsuper van Veenendaal-Oost begeleiden leerlingen van een scholengemeenschap in de buurt de mensen met een verstandelijke beperking tijdens hun zorgstage.

De gemeente, een woningstichting en twee projectontwikkelaars gaven financiële steun aan het bijzondere initiatief. Wijkbewoners gaven in een onderzoek aan de boodschappen bij de kleine winkel te willen doen. Van Doorn: "Onze Winkel is ontstaan door medewerking van veel partijen, die de handen ineen hebben geslagen. En het resultaat van deze samenwerking mag er zijn!"

Burgerparticipatie
Wethouder Arianne Hollander opende woensdag 3 september samen met de medewerkers Onze Winkel. "Natuurlijk is de economische crisis ook Veenendaal-oost niet voorbij gegaan", aldus de wethouder. "Er is wel doorgebouwd, maar minder snel dan we ooit planden. En ook het winkelcentrum laat op zich wachten. De circa 1.500 bewoners wachten met smart op een supermarkt in hun wijk. Maar dat is financieel de komende jaren nog geen haalbare kaart. Dit initiatief is echt een voorbeeld van burgerparticipatie en sociaal ondernemen."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!