Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten oefenen met stemmen voor verkiezingen

17 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Ipse de Bruggen, Leer Zelf Online en gemeente Den Haag hebben onlangs in Den Haag een oefenstembureau ingericht voor mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten hebben er uitleg gegeven over een aantal hulpmiddelen van Steffie. Op deze manier willen de organisaties de doelgroep stimuleren gebruik te maken van hun stemrecht. | Foto: Jaimy Sanrodji

Het opkomstpercentage bij verkiezingen van mensen met een verstandelijke beperking ligt al jaren veel lager dan de gemiddelde opkomst. In 2017 ging 46 procent van de mensen met een verstandelijke beperking stemmen, terwijl de gemiddelde opkomst landelijk op bijna 82 procent zat. Het oefenstembureau en meer toegankelijke informatie moeten de opkomst onder de doelgroep vergroten.

Waarom lukt stemmen niet?
Er zijn meerdere redenen waarom mensen met een beperking niet gaan stemmen:
- ze weten niet dat ze mogen stemmen
- ze weten niet hoe het precies werkt
- het stemlokaal is niet goed toegankelijk
- ze weten niet goed op wie ze moeten stemmen.

In het oefenstemlokaal hebben twee groepen van 10 cliënten van Ipse de Bruggen geoefend, waaronder Joeri (op de foto). Die vond dat alles wel goed werd uitgelegd, “maar het zou voor mensen met een verstandelijke beperking goed zijn als er picto’s waren of foto’s van de mensen waarop je kan stemmen.”

De ervaringen van de cliënten zijn verzameld in een adviesrapport dat eind februari naar alle gemeenten in Nederland wordt gestuurd.

Kieshulp
Naast het oefenen met stemmen hebben de cliënten zelf een toelichting gegeven op het Kieskompas van Steffie (van Leer Zelf Online) en op hoewerktstemmen.nl/. Een aantal van hen heeft meegewerkt via focusgroepen aan de ontwikkeling van het Kieskompas voor mensen met een verstandelijke beperking. Hierover zegt Jouri: “Democratie en Rijksoverheid zijn moeilijke woorden. Er zijn eigenlijk geen andere woorden voor, dus dan moet je dat uitleggen.” Familie of begeleiders kunnen met deze middelen mensen met een verstandelijke beperking informeren en ondersteunen op weg naar de stembus.  |

Lees nog meer ervaringen op de site van Ipse de Bruggen.

Foto: Jaimy Sanrodji

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!