Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten motiveren met complimenten

4 november 2015 Door de redactie Geen reacties

Geef een cliënt eens een complimentje, is het advies van een begeleider in de verstandelijke gehandicaptenzorg die een bijdrage instuurde voor de Klik-rubriek Echt gebeurd. Lees haar anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon. Meer leren over het motiveren van mensen met een verstandelijke beperking? Bezoek de Klik studiedag op 17 november.

Op de Klik studiedag leer je hoe je cliënten motiveert en gedragsveranderingen op gang brengt. De inzender hieronder in de rubriek Echt gebeurd vertelt hoe ze dat op kleine schaal voor elkaar krijgt. Zelf iets bijzonders meegemaakt met een cliënt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

'Echt gebeurd’.

Complimentje
Jouw verhaal: “Oo Claudia wat ben je weer mooi met je lange blonde haren!” De 30-jarige Mindy komt met grote stappen en in een fel roze joggingpak op me af. “Je lijkt net Elza uit Frozen!” Ik bedank haar voor het compliment en zwaai vrolijk met mijn lange haar. “Ik kan ook een staartje maken hoor!” en vervolgens priekt Mindy haar korte donkerblonde haren in een klein elastiekje; er steekt een (bijna niet te zien) plukje haar doorheen – daar is ie dan; de staart! Ik vertel Mindy hoe mooi ze eruit ziet wat Mindy zichtbaar goed doet. Vervolgens vraag ik Mindy even te zitten omdat ik haar iets moet vertellen. “Ik wil jou vertellen dat je me blij maakt. Je bent altijd vrolijk en geeft iedereen complimenten. Dankjewel lieve Mindy”. Die zag Mindy niet aankomen! “Dankjewel, mijn dag is goed Claudia!” zegt Mindy terwijl ze haar handen als fladderende vogels druk beweegt en wild met haar lachende hoofd schudt. Is er nog iemand die jij vandaag Elza van Frozen kan noemen of die een complimentje verdient?  |  Claudia Kaagman

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!