Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten maken kennis met de bus

3 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

150 cliënten van zorgorganisatie Sherpa kregen vorige week tijdens hun dagbesteding bezoek van een grote bus. De afdeling vrijetijd & cursus van Sherpa wilde hiermee, in samenwerking met Connexxion, de training 'Zelfstandig leren reizen' bekend maken bij cliënten en begeleiders.

De buschauffeur gaf uitleg en beantwoordde vragen. Ook Sherpa heeft te maken met forse landelijk opgelegde bezuinigingen op het vervoer van cliënten, van en naar hun werk- of dagbesteding, zo was eerder te lezen in een artikel in de Klik van april over vervoersbezuinigingen. "Met deze ludieke actie willen we cliënten een kans bieden. Mensen kunnen vaak veel meer dan wij denken," zegt Inez de Vries van Sherpa vrijetijd & cursus.

"Het was vooral erg leuk, maar het zette ook aan tot nadenken," vertelt haar collega Carla ten Bulte. "Cliënten maakten zelf soms al de koppeling naar de bezuinigingen." Begeleiders en managers reageerden enthousiast. Ook zij weten soms weinig over de nieuwe ov-chipkaart en de mogelijkheden voor een cliënt om in zo'n training alles stap-voor-stap te leren.

De ervaring leert volgens Sherpa echter ook dat veel cliënten (en/of hun ouders) het eng of onveilig vinden. Voor een aantal was het een geruststelling dat de chauffeur alles in de gaten kan houden via de camera's in de bus. Heel goed werkten de ervaringsverhalen van cliënten die al zelfstandig leerden reizen, met hun ov-chipkaart en mobieltje met geprogrammeerde telefoonnummers.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!