Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten maken hun levensverhaal en gebruiksaanwijzing met nieuwe schriftenbox

19 januari 2022 Anne-Marie Klaassen, (2 reacties)

Nieuw verschenen voor de verstandelijk gehandicaptenzorg is de box met zeven schriften ‘Dit ben ik’. De box is bedoeld voor cliënten om hun eigen levensverhaal vast te leggen aan de hand van verschillende thema’s. Het gaat over vroeger en later, maar vooral over nu, wie ik ben, wat ik voel, waar ik ben, hoe ik leef.

Het schrift ‘Ik vroeger’ begint bij het begin: Met de start van het leven van de cliënt. De cliënt zal hulp nodig hebben van (één van) zijn ouders om de eerste twee bladzijden te vullen met een verhaal over zijn geboorte.

Daarna volgt ruimte voor informatie over moeder en vader, een tijdlijn en gebeurtenissen van vroeger die iets vertellen over het leven van de cliënt tot nu toe. ‘Ik vroeger’ eindigt met een familiewapen. Als er geen familiewapen is, mag je je eigen familiewapen tekenen of kleuren. Een leuke opdracht, die voor sommige cliënten ook ingewikkeld kan zijn.

Verder komen er allerlei thema’s aan bod, zoals: ‘Wat een geluk’ en ‘Klaagmuur’ (uit: Wat ik voel) en ‘Mijn geld’ en ‘Niet te eten’ (uit: Hoe ik leef). Voor cliënten die woorden en beelden kunnen geven aan hun eigen leven, zijn het leuke plakboeken.

Geniaal
Enerzijds is er ruimte voor allerlei onderwerpen, anderzijds vraagt het veel voorstellingsvermogen van cliënten: hoe ga je naar school, de winkel, je werk, je familie of op vakantie? Dat zijn veel vragen in één zin. En een wandelroute tekenen als je lekker buiten bent geweest, kan ook best lastig zijn. De bladzijde ‘Gebruiksaanwijzing’, waar cliënten een gebruiksaanwijzing voor zichzelf mogen maken is vooral geniaal, daar zou je als begeleider graag een blik op werpen.

Het plezier waarmee Monica Boschman (schrijver), Gerrie Lammé (psycholoog) en Jet Westbroek (ontwerper) de box met schriften hebben gemaakt spat van de mooi vormgegeven box af. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door Stichting Tof! Communicatie en Stichting SFO. | AMK

Dit ben ik. Zeven schriften om het verhaal van je leven te maken. Door: Monica Boschman, Gerrie Lammé en Jet westbroek. Uitgeverij: MB Communicatie. Prijs: € 29,95

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!