Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten leren over lekker en gezond eten

26 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Voor mensen met een verstandelijke beperking is er een nieuwe cursus Voeding waarmee je leert zelf keuzes te maken in lekker en gezond eten. Stichting Philadelphia Zorg ontwikkelde de cursus, die in 2015 op ruim 100 locaties van de zorgorganisatie wordt gegeven. Donderdag 27 november introduceert Philadelphia het lesmateriaal, dat ook voor andere zorginstellingen beschikbaar komt.

Zelf kiezen voor lekker en gezond eten, dat is de kern van de cursus. Door aangepast en visueel lesmateriaal krijgen cliënten meer inzicht in het belang van voeding. Wat is lekker, wat is echt gezond? Wat kun je beter maar af en toe eten? En wat zit daar tussenin? En wat doe je meer uit gewoonte? De map met eigen lesmateriaal mogen de cliënten houden.

De pilot die afgelopen najaar is afgerond leert dat cliënten de bijeenkomsten ervaren als gezellig, en ondertussen leren zij zelf gezonde keuzes te maken. "Het lespakket is een kant en klaar pakket met vijf lessen," vertelt trainer Geraline Groenewegen, "Samen met het Voedingscentrum en communicatiebureau En Of hebben we materiaal gemaakt dat heel duidelijk is. De training wordt gegeven door de begeleiders zelf op de locatie. Zij krijgen een aparte instructie map. In deze map staan ook tips over hoe je de training op locatie spannender en interactiever kunt maken."

Overgewicht
Karin Volkers, coördinator van het Kenniscentrum van Philadelphia vult aan: "Veel van de cliënten van Philadelphia hebben last van (ernstig) overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking dan bij de rest van de Nederlandse bevolking waar we ook steeds meer mensen zien met (ernstig) overgewicht. In totaal is het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht in de afgelopen 20 jaar verdubbeld (CBS, 2011). Door overgewicht of obesitas is de kans op ernstige gezondheidsproblemen en ziekten veel groter."

De training maakt cliënten volgens Karin Volkers veel bewuster van wat zij eten en waarom. "Het is geen dieet, maar een heel praktische interventie op gedragsniveau. We eten om te leven en leven niet om te eten."

De kick-off van de cursus is op 27 november in Lunchroom Den Witten Haen in Dordrecht, en wordt mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Philadelphia. TV-kok Mathijs Vrieze geeft het startschot voor de campagne binnen Philadelphia.

Presentatie
In het voorjaar van 2015 wordt er voor belangstellenden van andere zorgorganisaties een presentatie gegeven over de cursus voeding. Meer informatie hierover bij Madelijn Schmalen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!