Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten laten ontspannen met yoga

10 april 2014 Door de redactie Geen reacties

Anja Weenink, voorheen begeleider en nu medewerker scholing bij stichting Aveleijn, geeft yoga-lessen aan cliënten om ze te helpen ontspannen. In de nieuwe Klik vertelt ze hierover en hoe ze de yoga in aangepaste vorm ook aan mensen met ernstige meervoudige beperkingen geeft.Foto Klaartje Bor Anja: "Het draait in mijn werk en bij Aveleijn om een zo prettig mogelijk leven voor cliënten. Ook met yoga probeer ik te bereiken dat cliënten zich comfortabel voelen. De yoga heb ik inmiddels op veel woonlocaties gegeven."

Comfort
Begeleiders van een dagactiviteitencentrum vroegen haar een paar jaar geleden of ze hun cliënten met ernstige meervoudige beperkingen ook yoga kon geven. "Ik wist wel dat ik hen, vanwege hun lichamelijke beperkingen, niet echt lenige oefeningen kon laten doen. Het is yoga tussen aanhalingstekens. De doelen zijn hetzelfde als bij gewone yoga: comfort en ontspannen door ademhaling en beweging. Maar de manier waarop je die doelen bereikt is anders, meer door aanraking. Ik gebruik drukmassages op het ritme van de ademhaling, en beweeg hun gewrichten met mijn handen."

"Eerst heb ik me uitgebreid verdiept in de doelgroep, want je moet wel weten wat je doet. Ik heb meegelopen met de fysiotherapeut en de orthopedagoog en geleerd over de theorie van ervaringsordening en sensorische integratie. Sommige cliënten kunnen maar informatie met één zintuig tegelijk verwerken. Bij twee cliënten moet ik geen muziek opzetten tijdens de les, anders kunnen zij de oefeningen niet meer volgen. Mijn lessen hebben een herkenbare structuur, met een begin- en eindmuziekje. Verder gaat het erg om aanvoelen en kijken."

Meer informatie
Lees het hele artikel yoga voor mensen met een verstandelijke beperking in de nieuwe Klik. Informatie over yoga voor mensen met een verstandelijke beperking bij Anja Weenink. Anja haalde kennis en inspiratie uit een cursus van Sonia Sumar, auteur van het boek 'Yoga for the special child'. Meer informatie daarover vind je op www.specialyoga.com.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!