Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten het gewone leven laten ervaren met Triple-C

22 september 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

Het klinkt zo eenvoudig, en vooral logisch: het gewone leven ervaren. Dat dat nog niet zo vanzelfsprekend is voor mensen met een verstandelijke beperking, blijkt uit het gelijknamige en inmiddels tweede boek over Triple-C dat vandaag wordt gepresenteerd. Het complete gedachtegoed van de methode wordt hierin systematisch uitgelegd.

Hans van Wouwe en Dick van de Weerd presenteren vandaag hun nieuwe boek over Triple-C: ‘Het gewone leven ervaren' bij Asvz, de zorgorganisatie waar zij de methode ontwikkelden.

Omdat het overdragen van de methode nog niet zo eenvoudig blijkt, en de aanpak inmiddels steeds verder is uitgewerkt, werd het tijd voor een nieuw boek over Triple-C. Het boek is een herziene versie van ‘Gewoon is anders’, het boek over Triple-C dat in 2012 de Gehandicaptenzorgprijs won.

Reflectie
Het nieuwe boek bevat een waaier aan schema’s, figuren en modellen, die duidelijk maken waar het bij Triple-C om draait: anders denken, kijken, en  doen – in die volgorde. In het boek is dit uitgewerkt in het zogeheten Triple-C behandelhuis, met daarin de uitgangspunten in de begeleiding uitgewerkt:

  • de behoefte van de cliënt,
  • de onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie en
  • een betekenisvolle daginvulling.

Naast veel praktijkvoorbeelden, is er ook veel aandacht voor reflectie. Je leest geen pasklare antwoorden, het boek is vooral een aanzet tot dialoog.

E-learning
Aanvullend op het boek is er ook een e-learning ontwikkeld. Deze online instructiemodule, verkrijgbaar via de e-learnshop van brancheorganisatie Vgn, is bedoeld als kennismaking. Om te werken volgens Triple-C is het een vereiste dat de hele organisatie dezelfde waarden deelt en naleeft, aldus de makers.

Met een speciale ‘Index’ kun je meten of de behandeling en ondersteuning van een cliënt in lijn zijn met het Triple-C model. Deze Index wordt ook vandaag gepresenteerd en is beschikbaar voor andere zorginstellingen.

Het gewone leven ervaren. Triple-C in theorie en praktijk. Door Hans van Wouwe en Dick van de Weerd. Uitgave Asvz, prijs € 33. Meer informatie op www.asvz.nl/triple-c/.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!