Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten helpen schipper op veerpont Zalkerveer

27 juli 2016 Door de redactie Geen reacties

Aan de oever van de IJssel bij Zalk ligt al decennialang een veerpontje voor voetgangers en fietsers, dat tussen april en oktober in de vaart is. Sinds 1996 helpen dagelijks tien tot vijftien mensen met een verstandelijke beperking toeristen bij de oversteek. RTV Oost maakte er een korte reportage over.

Het Zalkerveer is erg in trek bij wandelaars en fietsers, maar ook voor de cliënten van de dagbesteding blijft het leuk: het heen en weer varen tussen Zalk en ’s-Heerenbroek. Ze knippen de kaartjes en ze openen en sluiten de klep waarmee de toeristen de veerpont opgaan. En sommige cliënten zouden ook graag zelf eens willen varen met de boot. “Dat laten we echter aan de schippers over”, zegt beheerder van het Zalkerveer Jaap Dekker, “want die zijn verantwoordelijk.”

De schipper zelf geeft aan dat het aan- en afmeren altijd door hem gebeurt, maar dat enkele cliënten daarna soms een stukje mogen sturen als de situatie dat toelaat. Dan moeten er niet van die grote schepen voorbijkomen als tijdens het interview het geval is!


Bekijk de reportage van Mooi Overijssel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!