Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten goed af op zorgboerderij

6 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

De zelfredzaamheid van cliënten die meewerken op de zorgboerderij wordt groter, zo blijkt uit onderzoek. Ook voelen mensen met een beperking zich (weer) onderdeel van de samenleving. De kwaliteiten van een zorgboerderij zouden dan ook verder ontwikkeld en meer benut moeten worden, zo concluderen onderzoekers.

Mede dankzij de keuzevrijheid van veel cliënten met een persoongebonden budget (pgb), groeide het aantal zorgboerderijen de afgelopen tien jaar fors van een honderdtal naar rond de duizend. Honderden boerderijen in Nederland ontvangen wekelijks ruim 14.000 mensen met een zorgvraag. Mensen met een verstandelijke beperking vormen de grootste groep cliënten op zorgboerderijen.

Zinvol
Diverse onderzoeken, die recent zijn gebundeld in de publicatie 'Effecten van zorglandbouw', laten zien dat het verblijf op een zorgboerderij positieve effecten heeft op het welbevinden van deelnemers. Zo eten en drinken ouderen met dementie duidelijk beter op de boerderij dan in reguliere instellingen, en bij veel jongeren met gedragsproblemen neemt het probleemgedrag significant af en verbetert de zelfwaardering. Cliënten hebben vooral baat bij de bijzondere kenmerken van de zorgboerderijen: de persoonlijke relatie met de boer(in), de zinvolle activiteiten, de groene omgeving en het aanbod van zorg in een niet-medische omgeving.

Op zorgboerderijen kunnen verschillende doelgroepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen met dementie, ex-verslaafden of jongeren met gedragsproblemen terecht voor dagbesteding, resocialisatie of arbeidsreïntegratie. Uit de rapportages van persoonlijke succesverhalen was al bekend dat de zorgboerderij een goede invloed heeft op cliënten. De recente publicatie bevat 'harde cijfers' die daarop een wetenschappelijke aanvulling zijn.

De zorg op boerderijen past naadloos bij de trend om in toenemende mate in te zetten op deelname aan de maatschappij en zelfredzaamheid van cliënten. Volgens de onderzoekers zouden zorgverzekeraars en -verwijzers, cliëntenverenigingen en zorgboeren zich moeten inzetten om het dienstenpakket van zorgboerderijen verder te ontwikkelen.

Download de publicatie 'Effecten van zorgboerderijen' van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, Trimbos Instituut, Praktikon/Radboud Universiteit en de Taskforce Multifunctionele Landbouw.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!