Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten dupe van failliete en omstreden zorgmakelaar Aquilae

27 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Ook tevreden cliënten kunnen niet meer terecht bij de omstreden zorgmakelaar Aquilae. Staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten (Vws) sloot vorige maand de zorgmakelaar in Beverwijk na een negatief rapport van de Inspectie. De rechtbank in Haarlem bepaalde begin deze maand dat cliënten geen belanghebbenden zijn en verklaarde deze week de zorgmakelaar failliet.

Een doorstart is volgens de curator niet meer mogelijk. De cliënten van Aquilae zijn jonge mensen met een verstandelijke handicap en/of autisme. Ook biedt de zorgmakelaar opvang aan jonge moeders met een verstandelijke handicap. Het ging in totaal om 33 cliënten. Er waren klachten over onthouding van zorg, eten en drinken, onbehoorlijke huisvesting, vreemde straffen en huisregels. Ook zou er fraude zijn gepleegd met zorggelden.

De rechter heeft nogmaals het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekeken en oordeelde dat dit op voldoende objectieve wijze tot stand is gekomen. De cliënten van Aquilae, die tevreden zijn met de zorgverlening en wilden dat die gecontinueerd wordt, dienden een verzoek voor 'voorlopige voorziening' in, om de zorg te blijven houden. Dat is afgewezen, en nu de zorgaanbieder failliet is verklaard ook niet meer mogelijk. De eigenaar zou volgens het Noordhollands Dagblad een andere stichting zijn gestart, maar die houdt zich alleen nog met geldzaken, en niet meer met zorg bezig.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!