Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten droog met warme bries na de douche

29 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Bij zorgorganisatie Ipse de Bruggen hebben ze goede ervaring met een speciale droger, die zorgt dat afdrogen van cliënten na het douchen een ontspannende beleving wordt.

Bij Klik schreven we eerder over deze ‘human body’ droger die door een ouder is bedacht: ‘Lekker onder de droger na het bad’. De cliënt droogt daarbij onder gezonde warme lampen met een zachte warme bries. De voordelen: de cliënt heeft geen koude rillingen meer en is droger dan na het gebruik van de handdoek. Dit maakt het aankleden ook veel eenvoudiger en ontlast dus zo de verzorgers.

De inmiddels tot ‘Care dryer’ gedoopte droger die zorgverleners bij Ipse de Bruggen gebruiken, combineert het afdrogen zonder handdoek van ernstig meervoudig verstandelijk beperkte cliënten met een snoezelervaring. Zo vertelt Taryn Coelewij, begeleider bij Ipse de Bruggen, dat de cliënten genieten van de warme bries en het zachte licht van de dryers.

“De cliënten ontspannen zich volledig onder de Care Dryer, waardoor het aan- en uitkleden een stuk makkelijker gaat. Voor zowel de cliënt als voor ons is dit een fysieke en psychische verlichting. Voor de cliënten is het een heerlijke zintuigelijke belevenis. Zo voelen ze de wind, de warmte, zien ze de lampen en horen ze een geluid.”

Inmiddels gebruiken ze de speciale droger op zorglocatie Ursulaplein 9 in Nieuwveen niet alleen voor na het douchen. Taryn: “Wij zetten deze soms in als activiteit of bij fysiotherapie. Zo masseren we de cliënt als activiteit onder de Care Dryer, of laten hem er lekker onder opwarmen als het buiten koud. Bij fysiotherapie is het voordeel dat het minder belastend is voor de cliënt.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!