Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten De Lichtenvoorde beleven pret met interactieve knuffelaapjes

18 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

Bij activiteitencentrum Het Centrum in Lichtenvoorde klinken sinds kort vrolijke geluidjes, afkomstig van de knuffelaapjes Kiki en Coco. De zachte diertjes maken bewegingen en geluiden en bieden de cliënten veel speelplezier.

Twee begeleiders van de Achterhoekse zorgorganisatie De Lichtenvoorde zagen de aapjes in een tv-commercial. Zij wilden eigenlijk een zeehondrobot aanschaffen, maar vonden die te duur. Kiki en Coco blijken een prima alternatief en de cliënten zijn dol op ze.

Kiki en Coco dagen de cliënten uit tot interactie. Wanneer iemand ze een flesje geeft, bewegen de mondjes van de aapjes en hoor je tevreden geluidjes. Zwiep je de aapjes aan hun staart in het rond, dan brullen ze het uit van plezier. En omdat ze zo zacht en knuffelbaar zijn, nemen de cliënten al snel een verzorgende houding aan. En er worden heel wat verhalen verteld aan de knuffels.

Begeleider Renate Immink vertelt dat Coco voor cliënt Ellie, die soms wat onrustig is, een plezierige afleiding is. Ze wordt blij, maakt contact en vertroetelt het aapje. Met name de eerste keer toen Ellie het babyaapje vasthield werd ze een beetje emotioneel, staat te lezen op de website van De Lichtenvoorde.

De aapjes zijn van FurReal Friends en worden bij diverse (online) speelgoedwinkels verkocht. In reviews zijn positieve reacties te vinden van zorgprofessionals die de knuffels bij ouderen met dementie gebruiken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!