Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten dagbesteding maken sieraden bij het recyclen

3 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Cliënten van stichting Dagbesteding-arbeid-training (Dat) in Den Haag maken sieraden van onderdelen uit oude elektrische apparaten. De bijzondere oorbellen zijn onder meer gemaakt van harde schijf lagers en sinds kort te bestellen via de webshop van Dat.

datsieraden2André Coomans van stichting Dat vertelt: "Wij recyclen vooral computers, en eigenlijk bijna alles met een stekker, behalve ijskasten en oude monitoren. Dit doen we met cliënten met een verstandelijke beperking, van laag tot hoog niveau. Sinds kort zijn we begonnen met sieraden maken, die we via de website verkopen. De opbrengst gaat terug in de dagbesteding, daarvan kunnen we nieuw gereedschap aanschaffen of eens een uitje doen. Een stagiaire had een achtergrond als zilversmid en kwam met het idee toen ze het materiaal zag dat uit apparaten kwam."

In het pand van Dat zijn meer gerecyclede producten te zien, zoals een tafel met een blad van harde schijven, en een kast van monitorkappen. De grootste uitdaging voor Dat is de stroom recyclebare spullen op gang te houden. Peter van Dalen vertelt: "Het is echt jagen achter de spullen aan. En omdat de spullenstroom lastig is, moet er niet te snel gesloopt worden. Het recyclen gebeurt ook het beste als je het zo proces lang mogelijk laat duren."

André Coomans: "Hoe schoner je spullen stript en aan andere bedrijven levert, hoe meer het oplevert. We maken de cliënten daarom duidelijk dat er geen haast achter het recyclen zit. Het is ook een secuur werkje als je alle kleine onderdelen van een moederbord eraf moet halen."

Het werk moet niet alleen maar productie zijn, het moet ook leuk zijn, vertelt Peter van Daalen over hun motto. "Het is mooi om deze groep gelukkig te zien en zo ook nog bij te dragen aan een schoner milieu."

De oorbellen zijn voor € 6,95 en € 7,95 per setje te bestellen via de website van stichting Dat.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!