Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten Daelzicht testen nieuw computerprogramma

31 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Internet en social media kunnen een positieve bijdrage leveren aan zelfredzaamheid, het invullen van vrije tijd en het aangaan en onderhouden van sociale contacten. De inhoud van internetpagina's is helaas vaak slecht toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten van Daelzicht testen een nieuw computerprogramma dat hierin verbetering brengt.

Internetsites hebben vaak een moeilijke structuur en opbouw van de tekst, lange alinea's, ingewikkelde zinnen, maar ook moeilijke woorden verminderen de begrijpelijkheid. In het Knoffit project hebben onderzoekers van de Technische Universiteit Dortmund samen met toekomstige gebruikers een computerprogramma ontwikkeld, dat mensen met een verstandelijke beperking helpt zelfstandig en veilig gebruik te maken van het internet.

Een onderdeel van het nieuwe computerprogramma is een digitaal woordenboek dat op verzoek uitleg geeft over moeilijke woorden die de gebruiker tegenkomt. Ook biedt het programma de mogelijkheid vrienden te worden met andere gebruikers (sociale netwerkfunctie) en helpt het internet veiliger te gebruiken, door aan te geven of websites veilig zijn om te bezoeken.

Moeilijk woord uitleggen
Met behulp van het Knoffit-programma, kan iemand tijdens het lezen aan iemand anders vragen een moeilijk woord uit te leggen. De toelichting kan een tekst zijn, maar ook een gesproken berichtje, een foto of filmpje. In het digitale woordenboek worden alle toelichtingen bewaard. Als de gebruiker op een website het moeilijke woord weer tegenkomt, dan geeft het programma automatisch uitleg. Dit kan helpen om de tekst van elke willekeurige website op internet makkelijker te begrijpen.

Cliënten van Daelzicht hebben meegewerkt aan het testen van het prototype van het computerprogramma aan de Zuyd Hogeschool in Heerlen. Ze werden tijdens het testen begeleid door studenten van de opleiding logopedie en ergotherapie. Op basis van het commentaar en de opmerkingen van de cliënten en de observaties van de studenten werd het programma bijgesteld en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Eind mei werd het programma opnieuw door de cliënten van Daelzicht getest. Deze tweede versie werd als beter toegankelijk en gemakkelijker te bedienen beoordeeld. De deelnemers kwamen nog kleine problemen tegen, maar deze zijn door de ontwikkelaar in overleg met de deelnemers opgelost.

Leerzaam
Martijn, een van de cliënten die heeft meegedaan, hij was erg te spreken over de testfase en het programma. "Het was heel leuk om via de computer te proberen om in contact te komen met andere mensen die ook meededen aan het Knoffit-programma. Het was leerzaam en we werden goed begeleid. Ik vond het super dat ik mee mocht doen aan het onderzoek." De cliënten die hebben meegedaan, mogen het programma blijven gebruiken.

Op dit moment wordt onderzocht op welke manier het programma bij Daelzicht ingevoerd kan worden. Meer weten over dit project? Neem contact op met Wim Ringens, teamleider bij Daelzicht.

Foto en tekst uit Daelzicht Info

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!