Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënte schuldig aan mishandelingen, maar geen straf

9 december 2014 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank Oost-Brabant vindt een 43-jarige vrouw uit Oploo schuldig aan mishandeling van twee zorgverleners. Maar ze krijgt hiervoor geen straf opgelegd. De vrouw heeft in maart 2014 en april 2013 in de zorginstelling, waar ze al meer dan twintig jaar woont, de keel dichtgeknepen van twee medewerkers.  

Volgens het openbaar ministerie wilde de vrouw de twee zorgverleners van het leven beroven. Volgens de rechtbank hield de vrouw slechts korte tijd de keel van de medewerkers dicht en werden de slachtoffers snel door collega's bevrijd. De rechtbank vindt dat niet uit te sluiten valt dat de vrouw zelf op tijd zou hebben losgelaten. De rechtbank spreekt haar daarom vrij van twee pogingen tot doodslag. Wel maakte de vrouw zich schuldig aan mishandeling.

Overvraagd
Deskundigen stelden vast dat de vrouw lijdt aan een verstandelijke beperking en autisme. Bovendien is zij jarenlang overvraagd, omdat in de omgang met haar in de zorginstelling het uitgangspunt was dat zij geen verstandelijke beperking had. De rechtbank oordeelt dat de vrouw maar in zeer beperkte mate een verwijt kan worden gemaakt van de delicten.

Politiecel
Verder betrekt de rechtbank bij het bepalen van de straf dat de vrouw drie dagen in een politiecel heeft doorgebracht en dat er bij de verhoren door de politie geen vertrouwenspersoon aanwezig was. De rechtbank realiseert zich dat de delicten veel impact hebben gehad op de twee zorgverleners, maar legt alles overwegend geen straf of maatregel op aan de vrouw. Wel moet ze haar slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 765 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!