Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënt 's Heeren Loo mag niet zomaar overgeplaatst

26 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie 's Heeren Loo mag niet zomaar een cliënt verhuizen van een instellingsterrein in Noordwijk naar een minder beschermd gelegen woning elders in de regio. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht besloten. Eerst moet nader worden onderzocht of de jongeman wel verantwoord kan worden overgeplaatst.

De jongen woont in een woning voor ernstig verstandelijk beperkte cliënten met probleemgedrag op het intramurale terrein van 's Heeren Loo in Noordwijk. Hij is de afgelopen maanden diverse keren geslagen door een medebewoner. De instelling heeft besloten dat de geslagen jongeman moet verhuizen naar een woning in een ander dorp.

Ongeschikt
De vader van de cliënt vindt de nieuwe woning ongeschikt voor zijn zoon. Hij zou daar minder bewegingsvrijheid hebben dan op het beschermde terrein in Noordwijk. De vader spande vorige week een kort geding aan tegen de zorginstelling om de overplaatsing te voorkomen. Hij wil ook dat de – tijdelijk overgeplaatste - medebewoner niet terugkomt in de woning waar zijn zoon op dit moment verblijft.

Woonprofiel
Partijen zijn het erover eens dat de zoon niet voor de rest van zijn leven in de huidige woning op het Noordwijkse terrein zal kunnen blijven en dat hij op enig moment naar een andere locatie zal moeten verhuizen. De vader en 's Heeren Loo hebben afgesproken dat de nieuwe locatie moet beantwoorden aan het woonprofiel van de zoon zoals dat door het Centrum voor consultatie en expertise is opgesteld. Als het Cce een beoogde woning passend vindt voor de zoon, zullen beide partijen instemmen met een verhuizing.

Onderzoek
Volgens de voorzieningenrechter is op dit moment onduidelijk of het Cce de woning waarheen 's Heeren Loo de zoon wil verhuizen, geschikt vindt voor de zoon. Eerst moet daar onderzoek naar worden gedaan, vervolgens moet het Cce of een andere door de rechter aan te wijzen deskundige, daar een gemotiveerd advies over uitbrengen.

In de tussentijd is het 's Heeren Loo niet toegestaan om de zoon naar een andere locatie over te plaatsen. Ook mag de medebewoner niet terugverhuizen naar de woning waar de zoon nu woont.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!