Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Circus Boemtata geeft kinderen vleugels

21 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

Boemtata! Het circus komt eraan. Boemtata! Het openings- en afsluitende lied van de nieuwe voorstelling van de Cliniclowns blijft nog lang in je hoofd echoën. De theatershow speciaal voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking speelt zich af in een echt circus. In de blauw gele tent gebruiken clowns en acrobaten alle zintuigen om hun verhalen, liedjes en kunsten over te brengen.

Dat begint al na binnenkomst waar voor in de tent een groot vliegtuig hangt. Clowns mengen zich tussen de wachtende kinderen. Ze wijzen al toeterend en fluitend omhoog, kijk daar, een vliegtuig! Ze maken vliegbewegingen om omhoog te komen. Een clown heeft een witte stoffen vlinder op een stok en aait er een jongetje mee over zijn wang. Uiteindelijk geven de clowns het vliegen op en nemen iedereen mee naar de piste waar de grote show begint.

Kom eens kijken, kom eens zien, kijk die lampen, kijk dat licht, zingt circus meester Sterre. Voor de kinderen zijn inderdaad alleen al de vele slingers met gekleurde lampjes een belevenis. Hier en daar zingen kinderen een refreintje mee, die ze kennen van de cd die ze vooraf gehad hebben. De clowns gebruiken gebarentaal om de liedjes te ondersteunen.

Ladderman
"Hij is helemaal in trance," zeggen begeleiders over een jongetje dat ingespannen kijkt naar de kunsten van de koorddanseres, de ladderman en de doekendame. Een clown roept wanhopig om een touw, en direct nemen kinderen uit de zaal haar roep over: 'Touw!' Een meisje veert ritmisch op en neer in haar rolstoel als een clown zingt dat hij zo graag wil vliegen als een vogel. Andere clowns wapperen naar de kinderen met grote waaiers.

Na een half uur is de eerste show voorbij. Iedereen gaat mee met de groep van zijn kleur (de ronde gekleurde sticker die je bij binnenkomst is opgeplakt), langs de huizen van de clowns. Zo is er een aparte tent waar met licht en schaduw gespeeld wordt en kinderen een zaklamp krijgen om zelf te schijnen. Na een kwartier gaat de stoet weer verder naar een volgende tent, waar de kinderen met een samba ei muziek mogen maken en mee stampen en klappen met de liedjes. In een boom op het podium hangen grote platen van dieren. 'Muis!' 'Olifant!' roepen de kinderen als de clowns de dieren nadoen.

Cocosgeur
Bij de laatste tent vlijen de kinderen zich op grote blauwe zitzakken. De clowns kietelen ze met veren en vouwen een groot blauw tulen doek uit over het publiek. Zomerse liedjes en een cocosgeur vullen de tent. Een jongetje dat in het begin met de rug naar de clowns zat, gaat nu naar voren en danst mee. Een meisje dat aan het begin van de voorstelling nog ingetogen op haar stoel zat, steelt nu vooraan de show van de clowns. Ze zit op een stoel naast de muzikanten te schateren van het lachen. En even later paradeert ze vrolijk naar een vriendje dat aan de andere kant in een rolstoel zit.

Dan gaat de toeter en begint een zingende optocht in de grote zaal, om de piste, waar iedereen weer een plekje mag opzoeken voor de grote acrobatische finale. Een clown hangt ondersteboven in een hoepel, de muziek zwelt aan: 'Boemtata, het circus loopt ten eind'. Dan is het tijd voor wat lekkers en drinken. Daarbij kunnen de kinderen in een ruimte met een spiegelvloer en wolken ook nog ervaren wat het is om te vliegen.

Komt dat zien
De Cliniclowns geven met hun nieuwe theatershow Circus Boemtata vleugels aan kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking tot en met 18 jaar. De theatervoorstelling is een circus voor de zintuigen, en doordat de show opgeknipt is in kleinere voorstellingen, blijven de kinderen tot het einde toe geboeid. Ze kunnen de voorstelling bezoeken met hun familie, maar ook met de instelling of school. In september en oktober staat het circus nog in Eindhoven, Utrecht en Drachten.

Deze recensie staat in de Klik van september 2012.
Foto's Get in the picture, Hans R. de Vries.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!