Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cijfers seksueel misbruik

21 december 2009 Door de redactie Geen reacties
De cijfers over seksueel misbruik die klinisch psycholoog/orthopedagoog Aafke Scharloo noemde tijdens een reportage van actualiteitenrubriek Netwerk (22 september), worden niet door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Volgens Scharloo worden zes van de tien verstandelijk gehandicapten in Nederland minstens een keer in hun leven slachtoffer van seksueel misbruik. Leidse studenten probeerden het onderzoek te achterhalen dat de cijfers moet bevestigen, maar vonden het niet.

Op de site Nieuwscheckers interviewen zij Scharloo en andere deskundigen, zoals Willy van Berlo,van de Rutgers Nisso groep. Die vertelt dat in Nederland nog geen grootschalig onderzoek is gedaan naar de vraag hoeveel verstandelijk gehandicapten ooit in hun leven zijn misbruikt. Aafke Scharloo antwoordt op vragen van de Nieuwscheckers dat haar cijfers inderdaad niet zijn gestoeld op Nederlands onderzoek.

Volgens internationaal onderzoek hebben verstandelijk gehandicapten drie keer zoveel met misbruik te maken als anderen. Het misbruikcijfer voor de hele bevolking is 20%. Keer drie is 60%, aldus Scharloo. Ook Joop Hoekman, onderzoeker aan de Leidse universiteit, denkt dat verstandelijk gehandicapten vaker worden misbruikt dan gemiddelde Nederlanders, “maar ik houd er niet van om maar willekeurige cijfers in de lucht te gooien.”

Willy van Berlo van de Rutgers Nisso groep doet op het ogenblik onderzoek naar seksueel misbruik van mensen met allerlei beperkingen. De resultaten worden in september 2010 verwacht.
Zie http://www.journalistiekennieuwemedia.nl/NC/?p=2040

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!