Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cijfers politieke plannen doorgerekend voor gehandicaptenzorg

3 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Werkgeversvereniging Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) heeft voor de gehandicaptenzorg de cijfers van het Centraal planbureau over de programma’s van de politieke partijen doorgerekend. Vrijwel alle partijen vinden dat het stelsel van langdurige zorg de ingrijpend moet veranderen. De gehandicap­tenzorg wordt daarbij niet ontzien, concludeert de Vgn.

Het Centraal planbureau heeft berekend dat bij ongewijzigd beleid de totale zorgkosten tot en met 2017 met 3,25% per jaar toenemen. De kosten voor de ziekenhuizen stijgen daarbij sneller dan die voor de langdurige zorg. Ook zullen er in die periode zo'n 140.000 banen in de zorg bijkomen. Dit is voor politieke partijen reden voor bezuinigingen, al verschillen ze in hun aanpak.

Awbz
De partijen willen de kosten en de organisatie van de Awbz omlaag brengen en ontzien de gehandicaptensector niet. Alle politieke partijen, behalve het Cda, kiezen ervoor om van de (kern)-Awbzeen ‘voorziening’ te maken, waardoor de verzekerde aanspraak op zorg verdwijnt. De uitvoering moet door de gemeente worden gedaan (Pvda, D66, Groenlinks), door een landelijk zelfstandig bestuurs­orgaan (Vvd) of via het principe van buurtzorg (Sp, Pvv). De Vgn is geen voorstander van uitvoering door gemeente of buurt, en geeft eer de voorkeur aan dat een landelijk zelfstandig bestuursorgaan de regelingen uitvoert.

Begeleiding naar gemeenten
Er is veel overeenstemming over het overhevelen van de extramurale begeleiding en persoonlijke verzorging naar de gemeenten. Veel partijen willen de drempel verhogen, zodat mensen minder snel in aanmerking komen voor ondersteuning.

De notitie waarin de Vgn uitgebreid ingaat op voorstellen van de verschillende politieke partijen, is te downloaden op www.vgn.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!