Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Chinese peuter vastgebonden

9 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Een foto van een vastgebonden peuter heeft mensen over de hele wereld geschokt. Zijn zusje werd eerder gestolen; de zwakbegaafde moeder kan niet voor haar kinderen zorgen.

Het zusje van de 2-jarige Jingdan is kortgeleden verdwenen op dezelfde plek waar Jingdan's vader hem nu heeft vastgeketend. "Ik ben mijn oudste kind al verloren. We moeten voorzichtig zijn. We hadden geen andere keuze dan hem vast te binden," zei vader Chen Chuanliu tegen de Amerikaanse nieuwszender Cnn.

Zijn vrouw van is zwakbegaafd en niet in staat om voor de kinderen te zorgen. Het gezin leeft al jaren in Beijing, maar door het systeem in China worden ze nog steeds als migranten gezien en niet als officiële bewoners, waardoor ze geen recht hebben op kinderopvang. Dus moet Jingdan wachten naast het winkelcentrum waar zijn moeder afval verzamelt om te verkopen. Chen komt af en toe langs maar heeft een baan als chauffeur.

Op 22 januari liet Chen zijn 4-jaar oude dochtertje spelend achter bij het winkelcentrum. Toen hij terugkwam van zijn werk, was ze verdwenen; hij vermoedt dat ze ontvoerd is.

Handel
Elk jaar verdwijnen er tienduizenden kinderen in China. Ze worden verkocht voor een bedrag dat omgerekend tussen de 115 en de 1.145 euro ligt. De regering heeft een campagne gelanceerd om handel in kinderen tegen te gaan.

Chen heeft weinig hoop op hereniging met zijn dochter. "Het zal moeilijk zijn om haar te vinden omdat ik geen foto heb," vertelt hij. De familie heeft geen geld voor een fototoestel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!