Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Chaos in leerlingenvervoer

26 februari 2007 Door de redactie Geen reacties
Overal in Nederland zijn grote problemen bij het leerlingenvervoer. Dagelijks worden 90.000 kinderen met een taxibusje naar school vervoerd, vooral naar het speciaal onderwijs, zo blijkt uit onderzoek van de actualiteitenrubriek Nova.  Jaap Kant, directeur van de Prinses Wilhelminaschool voor speciaal onderwijs in Utrecht: "De dagelijkse praktijk is een ramp. Kinderen worden niet of veel te laat opgehaald, ze worden op de foute plek afgezet, chauffeurs weten de weg niet. Soms worden kinderen op vrijdagmiddag pas om half zes in plaats van om drie uur opgepikt."

Ook Remko Mast, bestuurder van de vakbond Fnv/bondgenoten, ziet het fout gaan. "Elk jaar gaat het slechter. Je praat hier wel over 18.000 kinderen per dag die niet goed vervoerd worden."

Aanbesteden
Gemeenten moeten het leerlingenvervoer Europees aanbesteden, in het kader van de marktwerking. Dit leidt tot veldslagen tussen taxibedrijven en tot prijsdumping. Veel gemeenten kiezen het goedkoopste bedrijf. Eindhoven zegde tussentijds het contract met vervoerder PZN op. Half januari kwamen op de klachtenlijn meer dan honderd klachten binnen. Vervoerder PZN had na de kerst 100 busjes ingezet, in plaats van 140. Daardoor moesten er veel meer kinderen in één busje en werd de reistijd soms langer dan 3,5 uur per dag. Ook werden 15 kinderen wekenlang niet meer opgehaald.

In Utrecht hebben de scholen voor speciaal onderwijs een zwartboek opgesteld. Remko Mast "Bedrijven weten dat gemeentes niet controleren en rijden dus met oude taxibussen en onopgeleid personeel." Vorig jaar bleek bij een controle dat ruim 200 chauffeurs in Utrecht geen taxipas hebben. Het taxibedrijf heeft inmiddels 75.000 euro aan boetes betaald.
Kijk op www.novatv.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!