Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cerebrale parese herkennen bij een verstandelijke beperking

6 december 2023 Redactie Klik Geen reacties

Onlangs is de healthwatch Cerebrale parese voor volwassenen verschenen, bedoeld voor artsen VG, fysio- en ergotherapeuten en andere professionals dien inde VG-zorg werken. Met dit document kan herkenning van de diagnose CP bij volwassenen met een verstandelijke beperking verbeteren.

Het is belangrijk dat bij cliënten met een verstandelijke beperking die te maken hebben met een achteruitgang van het motorisch functioneren wordt gekeken of er sprake is van cerebrale parese. In het medisch dossier blijkt de diagnose niet altijd goed herkenbaar. Er worden soms andere termen gebruikt, zoals infantiele encefalopathie, ataxie of loopstoornissen. 

Houding en beweging
Cerebrale parese is een houding- en bewegingsstoornis, veroorzaakt door hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap, geboorte of in het eerste levensjaar. Op latere leeftijd kan CP meerdere andere aandoeningen met zich meebrengen. Denk aan vergroeiingen in gewrichten, rugklachten, spierpijn, depressie, evenwichtsproblemen, ernstige leerproblemen en problemen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Wanneer niet duidelijk is dat iemand cerebrale parese heeft, kan de samenhang met andere bijkomende aandoeningen gemist worden. Dat kan nadelige gezondheidseffecten in de toekomst opleveren.

Healthwatch
De healthwatch CP bij volwassenen verbetert de herkenning van de diagnose. Zo kan men beter inspelen op de prognose van bijkomende kenmerken en op het risico van andere bijkomende problemen. Het document vergroot de kennis over cp bij zorgprofessionals en kan bijdragen aan het opbouwen van geschikte kanalen voor verwijzing. De healthwatch Cerebrale parese voor volwassenen is te downloaden via de site van de NVAVG.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!