Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Celstraf geëist voor fraude met persoonsgebonden budgets

12 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Tegen een voormalige eigenares van een bedrijf voor begeleid wonen in Lelystad (Ansa) is vorige week vier jaar celstraf geëist. Zij zou tussen 2005 en 2010 tientallen cliënten met een persoonsgebonden budget voor zorg hebben opgelicht. Volgens de aanklager heeft de vrouw meer dan drie miljoen euro gestolen.

Tegen haar man is een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijk geëist. De vrouw liet volgens het openbaar ministerie blanco formulieren ondertekenen, waarna zij veel te dure hulp voor hen aanvroeg bij het Ciz. Ook zou ze bankpassen van de cliënten hebben opgeëist, zodat ze de budgets zelf kon pinnen. De cliënten wisten zelf niet wat een persoonsgebonden budget was, op hoeveel geld zij recht hadden.

De bewoners kregen de hulp die ze nodig hadden, maar volgens de vrouw zelf had ze het volste recht om winst te maken. Haar advocaat zei dat de overheid de overheid de zorg heeft geprivatiseerd, en zich niet heeft gerealiseerd dat zorgondernemers er zelf ook aan willen verdienen.

Dreigementen
De vrouw werd er ook van beschuldigd dat ze dreigde cliënten uit hun huis te zetten als ze niet deden wat zij wilde. Ze ontkende dat: "Ik wees hen alleen op de huisregels." Ze gaf tijdens de zitting wel toe dat ze heeft gefraudeerd met leefgeldformulieren. Ze zette voor de daarop genoteerde bedragen vaak een 1, en kreeg daardoor beschikking over geld dat ze niet opgaf aan de belasting. Ook vervalste zij bedragen voor de huur. Dat geld is inmiddels met een boete van 50% terugbetaald aan de belastingdienst.

De uitspraak volgt op 23 maart, waarna justitie beslist hoeveel geld het echtpaar moet terugbetalen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!