Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cello’s Studentenbende betrokken bij ontwikkeling

8 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

De winnaar van de Nationale HR Zorg Award is vorige week bekendgemaakt. Gehandicaptenzorgorganisatie Cello met Studentenbende won niet, maar hun inzending kreeg wel de nodige en verdiende aandacht vanwege de frisse blik van studenten die Cello gebruikt bij innovaties.

Met Studentenbende – iets dat twee jaar geleden als een experiment begon – betrekt Cello jong talent – studenten – bij het verder ontwikkelen van de organisatie.

Kwartiermaker innovatie Lonneke de Laat merkte dat er bij Cello genoeg wil om te innoveren was, maar te weinig tijd. En om te komen tot innovaties werd niet projectmatig gewerkt, waardoor veel ideeën te vroeg strandden.

Geen voorgekauwde opdracht
Lonneke had al goede ervaringen met studenten: zij hebben nog een frisse blik, originele bedenksels en ruimte. En ze wist dat veel studenten moeite hadden met het vinden van een goede stage- of onderzoeksplek. Zo werd het idee van Studentenbende geboren. Hieraan doen veel verschillende studenten mee, van mbo tot wo, en van social work tot finance. Ze kregen geen voorgekauwde opdracht, maar Cello liet de studenten zelf nadenken: wat is jouw talent, wat wil je hier doen dat ook van meerwaarde is voor ons en binnen onze strategie past?

Uiteraard moest het bijdragen aan het belangrijkste: een goed leven voor de cliënten bij Cello. Zo was er student Mens & Techniek Arnoud, die afstudeerde op een computermuis voor cliënt Theo. Een gewone muis, daar kon Theo niet mee overweg. Arnoud zocht systematisch uit wat wel voor Theo werkte en legde dit proces vast, zodat het op andere locaties ook gebruikt kon worden.

Volgens Lonneke heeft Studentenbende zich na twee jaar wel bewezen. Veel studenten studeren af met een negen. “Dat zegt iets over de kwaliteit en het eigenaarschap. En al hun oplossingen zijn van meerwaarde voor ons”, aldus Lonneke. Bijkomend voordeel voor de organisatie is dat veel van deze studenten ook bij Cello blijven werken.

Winnaar
Cello won de Nationale HR Zorg Award van FWG Progressional People dus niet met Studentenbende. Die eer viel te beurt aan ouderzorgorganisatie KwadrantGroep. Zij won zowel de vakjury- als de publieksprijs met hun project Zorghulpen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!