Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cel en Tbs voor aanranden van jongens met verstandelijke beperking

7 april 2015 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank Gelderland heeft een 26-jarige man veroordeeld tot gevangenisstraf en ter beschikking stelling met voorwaarden voor het aanranden van een jongen van 16 en een man van 22 jaar. Beide slachtoffers hebben een verstandelijke beperking. In beide gevallen nodigde de man zijn slachtoffer uit mee te komen naar zijn woning. Hij wist dat zij in een instelling voor mensen met beperkingen woonden. In zijn huis vroeg hij de jongen mee te gaan naar zijn slaapkamer. Daar deed hij de deur op slot en pleegde ontuchtige handelingen met het slachtoffer, waarbij hij misbruik maakte van zijn psychische en fysieke overwicht.

Beperkte gewetensfunctie

Bij het opleggen van de straf en de maatregel heeft de rechtbank rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. Uit onderzoek blijkt dat hij zwakbegaafd is. Hij heeft geen invoelend vermogen en moreel besef. Zijn beperkte gewetensfunctie maakt dat hij zijn seksuele impulsen niet kan bedwingen.

Hoog risico
De man is vroeger al eens in een inrichting voor jeugdigen geplaatst, eveneens wegens ook voor zedendelicten. Die maatregel heeft niet het gewenste effect gehad.
Daarom legde de rechtbank nu de maatregel van Tbs met voorwaarden op, waarbij tot de voorwaarden behoort dat hij zich klinisch laat opnemen en behandelen. Deze maatregel is om herhaling te voorkomen. Volgens de deskundigen is het risico op herhaling heel hoog.

Daarnaast kreeg de man een gevangenisstraf opgelegd van 196 dagen, gelijk aan zijn voorarrest, zodat hij onmiddellijk kan worden opgenomen voor behandeling.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!