Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

CBS: Sterkste kostenstijging uitzendkrachten in gehandicaptenzorg

7 december 2022 Door de redactie Geen reacties

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers over 2021 bekendgemaakt van de vier grootste zorgsectoren, waaronder de gehandicaptensector.

Het CBS heeft gekeken naar de sectoren ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen & thuiszorginstellingen, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Vooral de fors gestegen uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel springen er bij de gehandicaptenzorg uit. Dat is ook de sector waarin het aandeel verliesgevende zorginstellingen het sterkst steeg: van 16 procent in 2020 naar 20 procent in 2021.

De totale personeelskosten van de vier grootste zorgsectoren namen in 2021 ten opzichte van een jaar eerder met 2,1 procent toe tot 48 miljard euro. De uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel zoals zzp’ers, onderdeel van de totale personeelskosten, groeide in 2021 met 8,3 procent dus sterker dan de totale personeelskosten.

Binnen de gehandicaptenzorg maakten de kosten aan uitzendkrachten/overig ingehuurd personeel in 2015 4,8 procent van de personeelskosten uit. In 2021 was dit aandeel al opgelopen tot 9,3 procent, meldt het CBS. In geen andere grote zorgsector was die stijging zo hoog.

Meer cijfers, onder meer over de winst voor belastingen van de vier grote zorgsectoren, is te vinden op de website van het CBS.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!