Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus: van zelfverwonding naar zelfvertrouwen

25 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Mitchell is 10 jaar en erg nieuwsgierig. Hij heeft een ernstige verstandelijke beperking en autisme. Zijn ouders en begeleiders van het kinderdagcentrum ervaren machteloosheid als Mitchell continu wil worden vastgehouden, en zichzelf vaak hard slaat en krabt. Orthopedagoge Wieneke Penninga van zorgorganisatie Amerpoort vertelt in deze casus van het Centrum voor Consultatie en Expertise (Cce) hoe Mitchell weer meer zelfvertrouwen kreeg.

Mitchell is angstig en ontredderd, deels door fysieke klachten, maar ook doordat hij veel niet begrijpt. Hij houdt zijn handen meestal onder zijn vest, zodat hij zichzelf niet kan slaan of krabben.

Op de website Leren van Casussen van het Cce vertellen de orthopedagoge, en ook de moeder en begeleider van Mitchell hun ervaringen. En hoe door 1-op-1 begeleiding en door te werken aan afstand en nabijheid, succeservaringen, communicatie en een goede medische aanpak, Mitchell weer letterlijk de handen uit de mouwen deed en opbloeide.

Bekijk de casus "Handen uit de mouwen voor Mitchell" op de Leren van casussen website van het Centrum voor Consultatie en Expertise.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!