Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus: Niet meer tevreden over strakke dagindeling

13 december 2023 Redactie Klik Geen reacties

Christa, een 57-jarige vrouw met een verstandelijke beperking, heeft al jarenlang baat bij een zeer strakke dagstructuur om herhaal- en dwanggedrag te beperken. Toen zij echter meer stemmingswisselingen kreeg en ook fysiek achteruitging, was de vraag of het niet anders kon. Het begeleidingsteam schakelde Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) in.

Christa heeft in haar leven veel meegemaakt, waaronder diverse verhuizingen die voor haar zeer traumatisch waren. Estinea heeft Christa en haar familie beloofd dat de vrouw nooit meer hoeft te verhuizen, ook niet als ze ouder wordt. En dat is iets waar het team rond Christa – vijftien begeleiders die stuk voor stuk graag met Christa werken – volledig achter staat.

De begeleiders merkten dat het ondersteunen van de vrouw er niet makkelijker op werd, al hielden ze nog zo vast aan de dagstructuur die voor Christa was opgesteld. Van opstaan tot het naar bed gaan: elk moment lag vast. Het betekende ook dat begeleiders soms een activiteit met Christa moesten doen die niet bij hen paste. Maar omdat het werken volgens die structuur goed werkte, zetten zij zich daar overheen.

Toen Christa steeds meer downs en minder ups had, en ook het team vaker op z’n tandvlees liep, werd in overleg met Christa’s familie besloten CCE in te schakelen.  |

Lees de casus ‘Van een vaste dagindeling naar een kleurrijk leven voor Christa’ op de site van CCE.cce.nl/casus/van-een-vaste-dagindeling-naar-een-kleurrijk-leven-voor-christa

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!