Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus Karim: Van fixatie en zelfverwonding naar veiligheid

25 september 2019 Door de redactie Geen reacties

In een nieuwe casus op de website Leren van Casussen van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) het verhaal van Karim: een man met een ernstige verstandelijke beperking. Hij verwondt zichzelf en wordt daardoor gefixeerd en krijgt medicatie. Zorgverleners vertellen hoe ze op zoek gaan naar de oorzaken achter zijn gedrag.

De begeleiders van de in 1989 geboren Karim weten niet wat ze met hem aan moeten. Karim heeft een ernstige verstandelijke beperking. Vanaf zijn negende gaat het echt mis. Karim hoort stemmen, wordt angstig én agressief.

Karim spuugt, schopt en slaat begeleiders. Hij bonkt, slaat zichzelf en ontwricht zijn gewrichten. Al een aantal jaren wordt Karim gefixeerd: overdag vaak, en ’s nachts altijd. De pillen die hij krijgt maken hem rustiger, maar drogeren hem ook.

In de casus vertelt orthopedagoog Anne Tukke van Ipse de Bruggen over het uitpluizen van de oorzaak. En hoe ze door hier hun interventies op aan te passen weer voor elkaar krijgen dat Karim wat meer vertrouwen in begeleiders krijgt en zich veiliger voelt.

Karim geniet van buiten wandelen, vooral als het regent of hard waait. Hij voelt zich veilig in zijn nieuwe SafeSpace bed. De agressie en de zelfverwonding zijn niet weg, maar er zijn meer momenten dat Karim het naar zijn zin heeft.

Het achterhalen wat werkt voor Karim is en blijft een voortdurende puzzel met ups en ook downs. Zo blijkt ook aan het einde van de casus, als blijkt dat nu een jaar na de interventies het zelfverwondend gedrag en zijn onrust weer zijn toegenomen. Helaas de realiteit van het werken met deze mensen, dat een zoektocht naar welke factoren een rol spelen herhaaldelijk nodig blijft.  |

Bekijk de hele casus van Karim op de website Leren van casussen van het CCE

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!