Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus: Een hecht team voor John

19 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

John (44) is ernstig meervoudig beperkt (emb), kan niet praten, houdt van muziek en vertoont vrijwel de gehele dag zelfverwondend gedrag. Het team voelt zich machteloos, raakt overbelast en verdeeld, waardoor John zichzelf steeds vaker beschadigt. Orthopedagoog Anja Faber van Triade vertelt hoe het team weer zelfvertrouwen kreeg en John beter kon helpen.

John heeft in zijn vroegere jaren vele opvoeders gekend en heeft hierdoor hechtingsproblemen. Als hij nabijheid van begeleiders zoekt, weet hij daar niet mee om te gaan. Hij schopt, slaat of bijt ze, zo is te lezen in de casus Een hecht team voor John op de website Leren van casussen.

Verschillen van inzicht
John heeft een cognitief niveau van een kind rond de 2 jaar, maar dat besef heeft niet iedere begeleider. John wordt vaak overvraagd. Het resultaat is dat er grote verschillen van inzicht binnen het team zijn over hoe John benaderd moet worden. Sommigen denken dat John hen manipuleert en nemen afstand, anderen gooien het op angst en onzekerheid bij John en bewegen met hem mee.

Hoofdbonken
Constructief overleg over John binnen het team vindt uiteindelijk nauwelijks meer plaats. De begeleiders schrappen los van elkaar steeds meer activiteiten van Johns dagprogramma. John voelt de verdeeldheid en machteloosheid binnen het team en vertoont hierdoor steeds vaker zelfverwondend gedrag. Een zorgelijke ontwikkeling omdat hij door hoofdbonken aan een oog al blind geworden is en met zijn andere oog slechtziend.

Op de website Leren van Casussen van het Centrum voor Consultatie en Expertise vertelt orthopedagoog Anja Faber van Triade hoe zij de hechtheid van het team verbeterde. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor een Ret-oefening (Rationeel Emotieve Therapie). Daarmee zet je belemmerende gedachten (John heeft het op mij voorzien, daarom krabt hij mij) om in helpende gedachten (John is angstig en heeft mij nodig; het krabben ging per ongeluk).

Bekijk de gehele casus Een hecht team voor John op de website Leren van casussen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!