Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus Cce over afwijzing en systeemproblematiek

8 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Tarek, een tiener die in een woongroep woont en een gecompliceerde relatie heeft met zijn moeder, knapte erg op dankzij onder meer psychomotore- en systeemtherapie. In een nieuwe casus van het Cce lees je hoe hij weer vertrouwen kreeg in mensen, spanningen en lichamelijke klachten afnamen en hoe hij leerde negatieve gedachten te relativeren.

De dertienjarige Tarek mag dan beneden gemiddeld intelligent zijn, hij is een meester in het 'regelen' van zaken, bij voorkeur als het gaat om dure spullen. Als de begeleiders van zijn woongroep het ergens niet mee eens zijn, lukt het Tarek meestal om via zijn moeder alsnog zijn zin te krijgen. De begeleiding voelt zich bespeeld en vertrouwt hem niet meer. Het leidt vaak tot negatieve reacties op Tareks gedrag.

Tarek vertelt niet veel over zichzelf en daardoor lijkt het dat hij weinig problemen heeft. Wel laat hij weten dat hij zich zorgen om zijn moeder maakt. Zij hebben een hechte band, omdat ze samen veel hebben meegemaakt.

Afhankelijk
Maar het is ook deze wederzijds afhankelijke band die moeilijkheden veroorzaakt. Tarek voelde zich al op heel jonge leeftijd verantwoordelijk voor zijn moeder omdat zij problemen had en zijn vader afwezig was. Nu zij een vriend heeft, is zijn rol minder belangrijk en voelt hij zich afgewezen. Door meer te manipuleren en te regelen, probeert hij zelf de situatie naar zijn hand te zetten. Want op iemand anders vertrouwen kan hij niet.

Gedragsdeskundige Gioia Abis van Stichting Zuidwester, vindt het opvallend hoe vaak Tarek last heeft van relatief kleine lichamelijke klachten en daar in blijft hangen met zijn gedachten. Wanneer ze daar dieper op in gaat, wordt het haar duidelijk hoe hij vecht tegen angst en onveiligheid, maar ook welke invloed dit heeft op zijn lichaam. Met twee totaal verschillende therapieën gaan ze aan de slag met Tarek:

  • Psychomotore therapie: waarbij hij leerde zijn lichaam te ontspannen en zijn reacties op situaties te herkennen en sturen.
  • Systeemtherapie: het doorbreken van patronen zoals het tegen elkaar ‘uitspelen’ van Tarek, van zijn moeder, haar vriend en de begeleiding.

Tarek staat door deze interventies inmiddels sterker in het leven, heeft meer zelfinzicht en kan beter voor zichzelf opkomen. Hij is minder angstig en heeft meer zelfvertrouwen. Begeleiders helpen hem te relativeren, en met zijn moeder heeft hij nu meer een moeder-zoon relatie.

Bekijk de casus video Een veilig net voor Tarek

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!