Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus CCE: Onrust in het team doorbreken

20 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Op een dagbestedingslocatie voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag gaat het niet goed. Het is onrustig in het team van begeleiders. Steeds minder vaak willen ze bijspringen en steeds vaker zoeken ze naar een andere werkplek. Ook vallen steeds meer collega's uit, waardoor de druk en krapte verder toeneemt. In een casusvideo laat het Centrum voor Consultatie en Expertise zien hoe deze situatie is doorbroken.

In een nieuwe 'Leren van Casussen'-video wordt geanalyseerd of en welke team- en organisatiedynamieken invloed hebben op de problemen in het team van een dagcentrum. Een recente organisatiewijziging heeft daar veel teweeggebracht en het team voelt de gevolgen.

Doordat managers en gedragskundigen meer op afstand zijn komen te staan, is het voor het team niet duidelijk waarvoor verantwoordelijkheden is. Het is niet helder waar medewerkers terecht kunnen met hun problemen en wie daarover regie heeft. Ook krijgen ze geen eenduidige adviezen. Het leidt tot méér spanning en meer uitval, waardoor de cirkel van problemen zichzelf in stand houdt.

In de casus wordt gekeken naar oplossingen - die niet gemakkelijk te vinden zijn, maar uiteindelijk wel voor (positieve) beweging zorgen. Vooral als het team ervaart dat er oprechte aandacht is voor hun emotionele behoeften komt er verandering. En door het naslagwerk dat zij maken met interviews met alle betrokkenen over hun taken, rollen en verwachtingen. Gezamenlijk wordt tot slot ook een nieuwe dagbestedingslocatie gevonden en ingericht.  |

Bekijk deze video in de CCE-serie ‘Leren van casussen’:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!