Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Casus CCE: Licht verstandelijk beperkt in het verpleeghuis

1 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

Het Centrum voor Consultatie en Expertise heeft een nieuwe casus online staan over de 78-jarige Betsie, die een licht verstandelijk beperking heeft én dementie. Ze kampt met terugkerende woedeaanvallen en lijkt ongelukkig. Het verpleeghuis waar ze verblijft wil haar dolgraag helpen, maar de zorgmedewerkers weten te weinig over een verstandelijke beperking.

Betsie heeft 67 jaar thuis gewoond en is heel zelfstandig. Maar toen het thuis niet meer ging, verhuisde ze naar een instelling voor mensen met een verstandelijk beperking. Daar bleek Betsie steeds vaker woedeaanvallen te krijgen, waardoor ze een aantal keren werd overgeplaatst naar een andere instelling. In De Kraayert, een organisatie voor ouderenzorg waar ze momenteel verblijft, willen ze alles proberen om Betsie weer wat gelukkiger te laten zijn.

Overvraagd
Overvraging blijkt een grote rol te spelen in Betsies gedrag. Ze gebruikt meer taal dan dat zij in staat is te begrijpen. Ook zie je aan de buitenkant niet dat ze een licht verstandelijke beperking heeft.

Van huis uit kreeg ze mee dat je anderen moet helpen, iets dat ze haar hele leven deed en ook nu wil ze dat nog. Dat zorgt voor problemen in De Kraayert, omdat Betsie ook ongevraagd eten geeft aan bewoners met slikproblemen. En omdat Betsie problemen heeft met emotieregulering, vinden er steeds vaker woedeaanvallen plaats.

Lees hoe het personeel van De Kraayert leerde omgaan met Betsie en hoe het nu met haar gaat op de website van het CCE.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!